GM с нова технология за безжична система за управление на батерията

Технологии

Хубаво е, че все повече автопроизводители започнаха да разработват собствени идеи, с които да търсят решения за оптимизация на своите продукти в сферата на електрическата мобилност.

General Motors са поредните, които  влизат в тази група със своята, "почти напълно" безжична система за управление на батерията.

wBMS е съвместна разработка с Analog Devices, която ще ускори и опрости значително навлизането на всички GM електрически модели на паара през следващите няколко години.

Според техните изчисления с използването на тази почти изцяло лишена от кабели система, времето за разработка на конкретни комуникационни системи или електрически схеми за всеки модел трябва да бъде намалено до минимум.

Намаляването на окабеляването е с около 90%, което от своя страна също трябва да доведе до намаляване на теглото и увеличение на енергийната плътност.

Освен това тази система ще бъде споделена от всички видове електрически превозни средства на GM, тъй като конструкцията й позволява лесно интегриране в различните класове и модели.

Проектираните в партньорство с LG Chem клетки използват както усъвършенствана химия, така и интелигентен клетъчен дизайн, оптимизиран за широко портфолио от електромобили.

Ultium технологията на GM дава възможност за вертикално или хоризонтално подредени клетки, които да се интегрират в дизайна на превозното средство - вертикално за камиони, джипове и кросоувъри, или хоризонтално за градски автомобили и спортни модели.

Системата освен това разполага с иновативната функция за цифрово програмиране, която позволява дигитална актуализация при наличието на по-добра химия.

Почти безжичната система също трябва да опрости приложенията за втора употреба.

Тази безжична система предоставя и уникална възможност за по-лесно повторно използване на батерията тъй като за разлика от конвенционалните системи с кабели, при нея не е нужно да се прави основен ремонт или промяна в дизайна - традиционна практика при повторното използване на електромобилни батерии за други цели.

Остава само да видим в движение първите електромобили с тази система и какви са наистина предимствата в реални условия.

В обозримо близко бъдеще на пазара се очакват електромобили от марките Chevrolet, Cadillac, Buick и GMC.

 

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари