Сряда, 01 Юни 2011 19:00

'Зелени' коли на изложение пред Европейския Парламент

От
Европейска инициатива за зелени коли

На 31 май 2011 г. на площада пред Европейския парламент беше организирана European Greеn Cars Initiative, която демонстрира новаторски електрически и хибридни коли и решения за интеграция мрежата. Ключови европейски фигури, сред които заместник председатяля й Нели Кроес посетиха изложбата, домакин на която бяха членовете на Европейския Парламент Малкълм Харбор и Бернд Ланге.

Сред колите, изложени пред Европейския парламент имаше прототипи, различни видове хибриди и изцяло електрически коли от водещи европейски компании, като Renault Fluence ZE и Kangoo ZE, Volkswagen Golf Blue E-Motion, Fiat MIO концепt и Active Green Driving на Volvo. Акцент на изложбата беше Siemens / RUF Electric проект, при който партньорството между транспортния доставчик Siemens и компанията RUF, е довело до конвертирането на Porsche 996 Carrera до кола с нулеви елимисии...

Семинарът

Директорът на Volkswagen за бъдещи технологии Волфганг Щайгер, който председателства Европейския автомобилен транспорт научен консултативен съвет (ERTRAC), представи Съвместната пътна карта за електрифициране, съдържаща "конкретни постижения" в областта на техническите спецификации на електрическите превозни средства, като за съхранение на енергия и електрически задвижващи системи. Председателят наблегна на "специфичността на компонентите", включени в електрически превозни средства по отношение на безопасността и интеграцията им в "транспортната система". В отговор на въпрос от публиката, г-н Щайгер потвърди, че пътната карта е подкрепена от всички производители.

Кармело Папа от STMicroelectronic, председател на Европейската технологична платформа за интегриране на интелигентни системи (EPoSS), представи технологии, приспособени към подобряване "рентабилността", "ефективността" и "намаляването на CO2" на електрическите превозни средства . Примерите включваха:

  • Фотоволтаични покривни клетки за автомобили, предназначени за захранване на климатични системи;
  • Устройство за събиране на електричество от вибрации, за захранване на удобства като сензори за налягане на гумите, често срещани при автомобилите с ДВГ;
  • Устройства за управление на батерии, позволяващи рационално потребление на електроенергия;
  • Отдалечен достъп до информация за състоянието на батерията от смартфон или персонален компютър.

В отговор на въпрос от cars21.com, г-н Папа заяви, че тези технологии ще влезнат в масово производство в "следващите две години."

За European Green Car Initiative

Европейската инициатива за "зелени" коли е частно публично партньорство, което започна като част от Европейския план за икономическо възстановяване, публикуван от Европейската комисия през ноември 2008 г., и актовете по 7-та рамкова програма на ЕС за научни изследвания. Той се доказа като изключително успешно публично-частно партньорство: над 30 съвместни R & D проекти с участието на стотици партньори в Европа представят ключови технологии и решения за екологично и ефективно транспортиране.

Прочетено 1752 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:32
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.