Неделя, 05 Юни 2011 11:00

Предварителни снимки от инфо дисплея на Ford Focus Electric

От
Инфо екран - Ford Focus Electric

На пазара вече има няколко електрически коли и дори в България вече разполагаме с 3 броя Peugeot iOn, но определено е добре да помислим по въпроса каква информация трябва да се показва на екраните в таблата на електромобилите за степента на зареждане на техните батерии, както и за регенериращото спиране и други енергийни параметри, още преди масовото навлизане на електрическите коли на пазара.

Основният от тези въпроси е наистина горещ, особено защото Nissan LEAF не показва чистият процент на оставащ заряд, а Chevy Volt също не предлага такъв опростен показател, макар че притежателите на Volt изглеждат по-доволни от точността на графично представяните им показатели за наличния заряд и прогнозния оставащ пробег. Може би защото проблемът с пробега е по-критичен при изцяло електрическите коли, отколкото при зареждаемите електромобили с удължен пробег, като Volt...

Та, тези двете коли са вече на пазара и потребителите им вече предоставят на техните производители мнения и коментари от реалната им употреба.

Междувременно, Ford е все още на шест месеца от старта на своя Ford Focus Electric, но реши да сподели няколко снимки от потребителския интерфейс на колата с колегите от PluginCars.com, хвърляйки малко светлина върху показателите, които Focus Electric ще показва на всеки, седнал зад волана на колата. Имало е и разговор с Шериф Макарби, който отговаря за електрифициращата програма на Ford, която има за задача да осигури двата нови модела, C-Max Energi зареждаем хибрид и Ford Focus Electric в рамките на следващите 12 месеца.

Според Макарби, Focus Electric ще показва процента на оставащ заряд или степента на зареденост на батерията (State-of-charge или SOC - колко подходящо за употреба и на български Cool) и дори повече. "Не само ще показва SOC, но с промяна на поведението ви, ще препоръчва определени действия", обяснява Макарби. Колите на Ford са известни със своя потребителски интерфейс по отношение на икономичното шофиране, с какъвто разполага например хибрид като Ford Fusion и това ще се прехвърли в електрическите модели на компанията.

"Всеки път, когато спирате, колата ще еи показва спирачен резултат с информация за 'събраната' енергия", казва Макарби. "Колкото повече го правите, толкова пробегът ви ще се увеличава".

Така или иначе ние ще трябва да почакаме доста, преди лично да се уверим в показателите на екрана на Ford Focus Electric или други електромобили, но междувременно разгледайте снимките, които имаме към момента.

focus-electric-screen2 focus-electric-screen3 focus-electric-screen4

[Източник: Plugin Cars]

Прочетено 1333 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:22
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.