Събота, 27 Август 2011 09:30

UPS от кафяво към бяло и от дизел към електричество

От
Новите изцяло електрически ванове за доставка на UPS

Една от отличителните черти на UPS се среща често в градски условия - небезивестният ръбест ван за доставки на компанията в тъмно кафяво. Времената обаче се менят и гиганти като United Parcel Service, разполагащи с хиляди превозни средства в своите автопаркове, трябва да влизат в крак. Сегашната промяна е ориентирана към постепенно електрифициране на същите тези огромни фирмени авто паркове и след скорошната новина за действия в тази посока от страна на конкурента FeDex, сега UPS предприема много по-мащабна електромобила акция, закупувайки цели 100 броя изцяло електрически вана за доставка от Electric Vehicles International (EVI)...

Новите 100 електрички ще бъдат боядисани в бяло и ще заменят част от старите дизелови ванове в най-голямата единична акция от подобен род... в Калифорния. Какво пък, както се казва в една реклама, която тече в момента по нашите телевизии, ясно е, че някой дойде ще дойдат и до България (такива електрически ванове).

Пробегът на новите безшумни средства за доставка е около 150 км и се очаква те да спестят около 480,000 литра дизелово гориво годишно, които сегашните ванове изгарят.

Според Electric Vehicles International покупката е най-голямата подобна в Калифорния и дори в световен мащаб. EVI и UPS работят по проекта от две години по проекта, който включва и успешна 90-дневна демонстрация през пролетта на 2010 г. UPS използва данните от тази демонстрация, за да анализира възвращаемостта на инвестицията за новите електрически средства за доставка и 100-те нови електро вана ще заработят от началото на 2012 г. в различни части на Калифорния.

В момента UPS разполага с 28 изцяло електрически коли в своя автопарк, работещи в Ню Йорк и в Европа. Компанията е лидер в притежанието на алтернативни превозни средства, с над 2,200 налични броя. От 2000-та година насам, 'зелената флота' на UPS е изминала на 320 милиона километра, а освен електрическите варианти, корпорацията използва метанови, газови хибридни (включително хидравлични) и превозни средства с водородни горивни клетки в САЩ, Канада, Франция, Германия, Бразилия, Корея, Великобритания и Хонг Конг.

Сто броя наистина не са малко и ние искрено се надяваме тази покупка на UPS да провокира другите големи компании от бранша (и не само от този) да последват примера и да започват с по-мащабно преоборудване на своите автопаркове в електромобилна посока

[От: Electric Cars Report]

Прочетено 1040 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:10
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.