Сряда, 04 Април 2012 08:31

Fisker Atlantic - кармата на достъпното второ поколение (видео)

От
Project Nina се превърна във Fisker Atlantic електромобил с удължен пробег

Рано тази сутрин наше време Fisker Automotive представи в Ню Йорк своя втори модел, седан на име Atlantic, известен досега като Project Nina. На този етап Fisker Atlantic е дизайнерски прототип и както своя по-голям събрат – Karma – представлява луксозен седан с четири врати с технология за удължение на пробега. Хенрик Фискер лично представи модела, като го позиционира някъде между Audi A5 или някое от топ изпълненията на BMW 3-Серия, като не пропусна да ни напомни, че Fisker Automotive не променя своите прототипи и доказателство за това е първият модел на компанията, Karma, който вече се продава в САЩ и Европа и изглежда досущ както беше представен през 2008 г. като концепция...

Fisker Atlantic също е електромобил с удължен пробег {tooltip}(EVer){end-link}Electric Vehicle with extended range{end-tooltip}, между чиито режими (електрически или бензинов) ще можем да превключваме ръчно или автоматично, за да съхраняваме в максимална степен заряда в литиево-йонните батерии по време на движение.

Както при Karma, четирицилиндровият двигател с вътрешно горене на Atlantic играе ролята на генератор и не е свързан механично с колелата. Разликата при двата модела е, че докато Karma е оборудван с двигател от GM, Atlantic ще има двигател на BMW, настроен за максимална икономия при възможно най-голям въртящ момент. Според Fisker, задвижващата система на Atlantic EVer ще предлага "изключително конкурентна" производителност за кола от своя клас. Стандартно Atlantic ще се задвижва от задните колела, но ще се предлага и с 4х4 опция.

Стъкленият покрив на Atlantic дизайн прототипа разкрива нещо като здрава ‘spider’ структура, която Хенрик Фискер описа като изключително щедра към вътрешното пространство в областта на главата отзад, въпреки агресивното скосяване на покрива. Според компанията този подход надминава всички настоящи и бъдещи изисквания за устойчивост при преобръщане по време на краш тестове в световен мащаб. От снимките ясно личи голямото междуосие, което отваря допълнително място за краката на задните пътници в купето и способства за по-голям обем на багажника

Fisker Atlantic има стъклен, макар и не соларен покрив
Fisker Atlantic има стъклен, макар и не соларен покрив

Дръжките на задните врати са интегрирани в C-колонките, за подчертаване на усещането за спортно купе, без да се губи практичността на четириврат седан. Задната част на колата е с аеродинамична форма, с остър спойлер върху багажника, който се спуска отстрани за по-добра аеродинамика.

Повече детайли за Fisker Atlantic, включително статистика, цени и дата за пазарен дебют ще бъдат разкрити с наближаване на производствения етап. Засега само можем да гадаем колко ще струва новият Atlantic, който определено продължава духа на вдъхновени от океена разработки във Fisker, но птичките чуруликат за цени наполовина на тези на Karma. За разлика от дизайна, обаче, който остава непроменен, във Fisker са показали, че не смятат цените за така твърд пункт Wink.

Снимка: Autoblog

eCars.bg

Прочетено 1816 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:05
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.