Сряда, 02 Май 2012 10:10

Renault Twizy - електромобил на цена под 20,000 лв

От

В края на април решихме да направим анкета "колко давате" за електромобил. Приложението ни за анкети все още не работи добре, но ще поправим това до дни. Ясно е, че щом става дума за цена, обикновено се опитваме да купим нещо на най-ниската възможна. Потреблението и пазарът определят цените, с други думи. Но въпреки желанието да купуваме по-евтини електромобили това засега е трудно. Под по-евтини имам предвид под 20,000 лв. Имаше и такова питане - защо няма такава цена сред възможните за избор в един от въпросите в анкетата. Ами, ясно е, че ги искаме, но просто няма такива цени на пазара. Или пък има. Вече има. За модели като Renault Twizy. И понеже идва лято, темата е актуална...

Renault Twizy е един от четирите електро модела, които френският автопроизводител пуска на пазара. Всъщност, Renault е първата компания, която започва да продава пълна гама електромобили. ОК, не супер пълна, но включваща мини, компактен, семеен и лекотоварен модел. С други думи, избор определено има. От четирите модела само компактният ZOE все още не е в продажба, но вече е ясно как точно ще изглежда и колко ще струва. Мини електромобилът Twizy, обаче, вече може да се купи в различните се версии. Нямаме го още у нас, кофти, ще трябва да почакаме до 2013 г., но ако сте мераклии за (много) малка електро кола сега, може да си я купите, да речем, от Германия. Вече писахме по темата – преди да си купите електромобил, ще трябва да си отговорите на въпроса дали бихте го направили преди старта на продажбите – с гаранция и поддръжка от местен дилър иначе казано. Ако имате гараж и може да си зареждате електро колата през нощта и следите редовно eCars.bg и множеството ни електромобилни публикации, значи не би трябвало да имате грижи. Може и да се броят на пръстите на едната ръка, но в София има пет-шест електромобила (все Peugeot iOn, Citroen C-ZERO или Mitsubishi i-MiEV), които се карат безгрижно и супер евтино (има и други в страната, включително конвертирани, разбира се). Да, собственост са на компании като GLOBUL или пък {tooltip}SoGe{end-link}Сосиете Женерал Експресбанк{end-tooltip}. Трудничко е за масовия потребител да си ги купи на цена €35,000, но (отново) в Германия, например, вече са продадени над 1,400 от тях. Да оставим обаче Германия и германците на техните си възможности и се връщаме у нас.

Renault Twizy се продава на цена от €6,990. Може да си го купите и сега (кофти, пак трябва да споменем Германия... или Австрия, или Франция и т.н.). Дори с транспортните разходи и регистрацията ще ви излезе под 20,000 лв. Хм, даже под 15,000 – €6,990 ~ 13,700 лв + 1,000 лв транспорт! Както обаче стана дума, моделът още не се предлага официално у нас, а това означава, че преди това да стане, регистрацията в КАТ ще е една идея по-трудна. Поне до регистрирането на първия Twizy. Там вероятно ще са  нужни още 300 лв. Следва и застраховката. Застрахователите все още не са се залетели да застраховат електромобили. Това неминуемо ще стане, но засега може и да срещнете известни затруднения.

Заключението е, че ако го искате сега, с всички разходи най-вероятно ще имате базов Twizy в България под 17,000 лв още на този етап. Моделът е "отворен" и сигурно няма да е много подходящ за зимата, но поне 7 месеца от годината може да се кара спокойно. При това със скорост до 80 км/ч въпреки очевидно стриктно градското предназначение. Има само едно малко препятствие – цената е "толкова ниска", защото батерията на Twizy е на отделен лизинг, който ще ви струва вероятно около 90 лв на месец. Това означава, че когато го купувате от чужбина сега, ще трябва да плащате този лизинг към дилър или банка в чужбина. Не е нещо непреодолимо за изпълнение, но трябва да го знаете, защото не е съвсем като "купуваш и взимаш".

Е, ето ви вариант за електро кола на сносни пари. Ако ви харесва, скачайте, ако не, чакайте по-пасващи ви оферти или "българска наличност" Wink.

* Цените в тази статия са примерни - целта ни с тях е да ви ориентираме, не да ви подведем!

eCars.bg

Прочетено 9946 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 14:05
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.