Четвъртък, 10 Май 2012 21:54

Tesla Model S по-рано и с повече (515 км) пробег

От mnikolova
tesla_model_s

Вече знаем, че и България има хора, които ще си купят Tesla Model S – познаваме такива. Първите клиенти може да получат своя електрически седан от Tesla до месец, с месец по-рано от предвиденото, защото компанията се справя по-бързо от очакванията с преминаване на краш-тест процедурите. А те са изключително важна част от цялата схема, защото масовите електромобили са нова технология и засега няма достатъчно данни за "поведението им при катастрофа," предвид малкия брой по пътищата...

Точно на пътя, обаче, Tesla Model S дава 30% повече пробег от малкия спортен Tesla Roadster, който в първоначалната си версия се предлага на пазара от 2008 до 2012 г., но след последните "вътрешни" тестове процентите май ще се окажат повече. Поне така излиза от блога на компанията, където пише, че Model S надминава дори границата от "оферираните" 300 мили (480 км) пробег при смесено градско/извънградско каране.

За да сме още по-точни, при този "двоен" метод на {tooltip}EPA{end-link}Environmental Protection Agency{end-tooltip} тестване с 55% в града и 45% извън, Model S дава съвсем прясно постижение от цели 515 км с едно зареждане на батерията. Като стана дума за батерия "най-далекобойната" е 85 кВтч и най-новия хит от Tesla е, че компанията ще награди първия, който успее да навърти над 400 мили с един заряд. Упс, звучи предизвикателно.

В началото стана дума за краш-тестове и кой друг, ако не медия от авто люлката на щатите, ще хвърли повече светлина по въпроса. Detroit News пише, че се очаква Model S да вземе всичките 5 {tooltip}NHTSA{National Highway Traffic Safety Administration{end-tooltip} звезди като оценка, което със сигурност е изключително важно за безопасността, за имиджа на компания и за клиентите.

След изцепките на Top Gear и делото, което загуби срещу британското шоу, Tesla не пращи от желание да предоставя своите коли за тестове на журналисти. Това си е жив прецедент, защото първи в електро седана ще се качат клиентите. Медиите са на опашката, с други думи. Ама как да ги вини човек в Tesla, всичко си има граници.

Такива са поставени и за производителността на батериите, като например 480-те км пробег за 85 кВтч версията, но както вече стана дума, границите май ще бъдат прескочени. В един момент Tesla обяви, че въпросният пробег от 480 км е възможен при скорост 85 км/ч, но нещата се променят и вече има по-добри възможности от очакваните, с до 320 км пробег при постоянна скорост от 130 км/ч на магистралата, да речем. Летвата се вдига до 400 км при намаляване на скоростта на 115 км/ч и съответно до 480 км, при, вече знаете, 85 км/ч. Това е нова информация, защото досега пробегът при магистрални скорости не беше известен – сега наистина нещата звучат много добре и е ясно, като при останалите коли, "какво харчи Model S" в различни режими.

Друго интересно нещо е, че според Tesla, въпреки че е доста по-тежък и обемен, Model S консумира само 10% повече енергия от малкия Roadster, за което несъмнено огромна роля играе невероятно ниския коефициент на челно съпротивление от 0.24 Cd – най-добрият в сегмента на луксозните седани.

Какво става при 35°C (жегица) или -15°C (мраз) – инженерите на Tesla казват, че е добре да се подготвим за 10-15% спад в пробега при скорост от 85 км/ч. Това е направо нищо, като имаме предвид първите отзиви за каране на електромобили в българска зима от преди няколко месеца.

Цялата тази работа е много хубава, но няма да е за всеки, защото с по-малките 40 кВтч и 65 кВтч батерии няма да може да се пътува толкова дълго с едно зареждане. Е, при 150 км пробег на повечето електромобили сега, 300 км си е направо супер, така че едва ли някой ще се оплаква, а пък с голямата батерия нещата, за резил на скептиците, се приближават много към пробега на доста от конвенционалните модели с по-големички и жадни мотори от този клас. На всичкото отгоре повечето от тях Tesla Model S ще изрязва безмилостно на светофарите с вдъхновяващото си ускорение за няма и четири секунди и половина от 0-100 км/ч.

[От: Green Car Reports]

Прочетено 7115 пъти Последна корекция Събота, 12 Май 2012 00:21