Събота, 02 Юни 2012 22:04

Saab може да възкръсне като производител на електромобили

От
elektricheski saab 9-3 epower kombi

За някои компании последните години са доста тежки. Направо "фалитни". Един от известните автопроизводители в това положение е шведската компания SAAB, която може и да се преърне в нещо като Tesla Motors, ако нов консорциум, който проявява интерес, изпълни намерението си да придаде на консервативната чисто нов, при това електромобилен, имидж...

Става въпрос са доста интересен "конгломерат" - японско-китайски електромобилен консорциум, начело с бившия презитедент на Volvo Trucks Карл-Ерлинг Троген, в който участват още Sun Investment и Микаел Кубу, президент на Ac-Gruppen, правна кантора от Готенбург – който според Autocar е в много добри позиции за закупуване на фалиралата SAAB. Консорциумът е сравнително непознат в авто средите, но още по-интересно е името, под което наскоро е регистриран в Швеция – National Electric Vehicle Sweden.

"Имаме си абсолютно анонимна инвестиционна компания, която притежава дялове в Sun Investment, но все още не знаем кой седи зад това," коментира шведският журналист Валдемар Лонрот за Autocar. "Не знаем дали зад този консорциум стои е китайска или японска компания. Никой няма идея с какви ресурси разполагат или какви са им намеренията. Единственото известно нещо е, че искат да произвеждат електрически коли."

От официалния ликвидатор на SAAB, Hans Bergqvist, няма коментари, но единствената известна информация е добра индикация за това, че SAAB може да бъде възродена като производител на електромобили.

Точно преди година писахме за това, че въпреки тежкото си финансово положение компанията представи електрически прототип на базара на 9-3, наречен ePower. Пробните комбита трябваше да имат до 200 км пробег и идеята беше да се направят около 70 от тях и ако сега SAAB заживее нов живот като електромобилна компания, този първи проект вероятно ще бъде довършен.

Това си е прецедент в автоиндустрията - стар утвърден автопроизводител да възкръсне след фалит като електромобилна компания и няма съмнение, че ние ще следим за нова информация по въпроса. Засега можем да ви кажем само, Очаквайте включване. А дотогава, с програма от студиото...

eCars.bg

Прочетено 1719 пъти Последна корекция Събота, 02 Юни 2012 22:45
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.