Сряда, 13 Юни 2012 09:49

Джъмп старт – National Electric Vehicle Sweden взе SAAB за $200 млн

От
saab prodaden na national electric vehicles sweden

В началато на юни използвахме думичката може (SAAB да възкръсне като производител на електромобили), а сега шведски медии казват, че това вече е факт – новият собственик на SAAB е National Electric Vehicle Sweden AB, притежание на National Modern Energy Holdings Ltd. (51%) и Sun Investment LLC (49%)...

Това, което засега има като недостатък в цялата тази работа е, че посоченият от съда ликвидатор, подал документи за фалит на SAAB през декември, засега отказва да потвърди сключването на сделка или пък кой е точният купувач на емблематичната шведска марка.

Въпроснията японско-китайски консорциум, National Electric Vehicle Sweden AB, за който сега медиите твърдят, че вече е собственик на закъсалия автопроизводител, не е особено познат в автоиндустрията, бидейки наскоро регистриран в Швеция. Цената от €200 милиона не е особено висока, но на новия собственик предстои много работа.

Най-интереното е случая е, че намерението е са производство на електромобили, както подсказва и името на консорциума и ако възродената компания остана само на електромобилна вълна, ще бъде вторият голям автопроизводител след Tesla, ангажиран само с електрическо задвижване.

SAAB беше продадена от General Motors на Spyker за около $400 милиона през 2010 г. Когато в края на 2011 г. фалира, SAAB е имала дългове от около $1.83 милиарда долара, които след оценка на активите са намалени на $1.26 милиарда. Дано новият опит да е успешен и да видим (и караме, разбира се) качествени нови шведски електромобили.

Прочетено 2264 пъти Последна корекция Сряда, 13 Юни 2012 12:11
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.