Неделя, 24 Юни 2012 17:20

Електромобилен дрифт с Twizy... Може и още как! /видео/

От
Twizy - равен на всяка друга кола и при дрифт

Електромобилите са икономични, тихи и... 'спокойни'? Може би именно заради тяхното безшумно движение, колите на ток често биват подценявани откъм спортно поведение, макар че ускорението им е доста по-сериозно от това на автомобил, а примери за това сме давали не един път - помним 'костенурката'!

Редакторите на британското списание Autocar си осигуриха 'мъника' Twizy, за един по-особен експеримент - без да е спортен, малкият електромобил на Renault бе тестван на писта, при това мокра... Целта не бе максимална скорост, а поведение при дрифт - вероятно знаете какво е това, но детайлното обяснение звучи така: "Дрифтинг е техника на управление в моторните спортове, когато водачът умишлено презавива, води до загуба на сцепление на задните колела чрез завои, като същевременно се запази контрол в превозното средство и висока скорост на излизане.Една кола дрифтва, когато задния ъгъл на приплъзване е по-голям от предния ъгъл на приплъзване ПРЕДИ ейпекса (върха) на завоя.Предните колела са насочени в обратна посока на завоя (напр. автомобила е в завой наляво, колелата са насочени на дясно или на право) и водача контролира тези фактори."

В това видео може да се види резултата:

Ето, че е възможно! Но няма нищо сензационно, това си е кола и при тази техника на управление, изпълнява всичко като всяка друга. По време на нашия продължителен Ampera-тест, ние също си направихме някои 'спортни проби' с не-спортен тип кола. Не бяхме на писта, но поне бе валяло скоро - да се възползваме от мокра настилка... Кормилото хвана тест-пилотът от екипа на eCars.bg / elektromobili.bg - Александър Стоев, професионален карт-състезател, който след експеримента заяви: 'За пръв път сядам зад волана на електрическа кола, но веднага усетих динамиката на Opel-а (в електрически режим). Добре ускорява, изключително стабилен в завоите и при поднасяне, а спирането е безкомпромисно, и отговаря на най-взискателни изисквания. Сигурен съм, че с електромобила може да се дрифтва, подчинява се абсолютно на командите на водача. Общата стабилност - заради тежката, ниско разположена батерия - и супер-адекватният волан, позволяват агресивни, спортни елементи, присъщи за спортни автомобили. Разбира се, шофьорът трябва да е професионалист.'

Скоро ще е готово и професионалното видео от този тест, което ще може да видите на сайта!

Прочетено 3677 пъти Последна корекция Неделя, 24 Юни 2012 23:24
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.