Събота, 28 Юли 2012 12:23

Ако си в Лондон за Олимпиадата, светни ни за BMW i Store

От
bmw pavilion olimpiiski igri london 2012

Хей, ако си там, в Лондон, за Олимпийските игри, пък мяташ по някое око и на eCars.bg, не ни дръж на тъмно – иди до единствения BMW i салон в света на Park Lane в английската столица или пък плаващия павилион в олимпийското село, направи някоя и друга електромобилна снимка и пускай на Facebook страницата ни или във форума...

ОК, ентусиазмът е хубаво нещо, но трябва да се гледа и реалността. А тя е отразена в коментарите на хората на Facebook страницата на BMW i. Всъщност, краткият анонс със снимка там, приканващ към същото това нещо като в нашето заглавие, вече е харесан от над 6,200 души (докато пишех това) и коментарите са много. Доста от тях са супер кратки и дори безсмислени, но има и такива като "Чудесна работа, ама не ви стиска да го направите и накрая ще пуснете някое обикновено BMW, просто електрическо". Хм, не знам дали сметките на Frost & Sullivan са точни за това, че разработката на електромобилите струва на BMW $3 милиарда, но на мен това ми изглежда като доста кураж. И ето ти го супер инструментът Facebook, чрез който хората да ти кажат как намират продукта ти. Следим постоянно отзивите там и засега те са определено положителни – освен това, няма логика в двегодишно предварително представяне с толкова проучвания и маркетинг, завършващи с целогодишно световно турне, та накрая да оставят нещата като в тестовата фаза. Имам предвид, в момента технологията за i3 се тества в BMW 1-Серия (ActiveE), но въобще не очаквам BMW да се откаже от това, което сега ни представя в салона в Лондон. ОК, най-много вратите да не са прозрачни (което ще посъсипе идеята, но ще го преглътнем някак).

Като се замисля и знаейки някои неща, виждам колко сложно е всичко това от страната на автопроизводителя. Сигурен съм, че в BMW и всички останали компании, които правят или планират електрически модели, има вътрешна борба. Това се потвърждава и от думите на един от директорите на BMW, че за компаниите, които работят много успешно в сферата на конвенционалните модели е доста по-трудно да подкарат електромобилната линия. Представям си вътрешните "дизел/бензин" лобита, безкрайните спорове с "по-зелените" в компанията и това ме подсеща за нещо много по-малко – как в една българска компания са положили много усилия да убедят служителите си в това, че трябва да купят електромобил за сметка на 3 нови конвенционални модела. Сега умножи това по мащаба вътре в един автопроизводител! Наистина, трябва да се отчитат огромен брой променливи, като:

  • Възприемане на технологията от хората
  • Търсене на продукта на този етап
  • Разходи за разработка, производство, маркетинг и т.н.
  • Наличие на материали и нужда от инвестиции в оборудване..

По-добре да спра. Не им бера гайлето на автопроизводителите. Опитвам се да бъда част от мисловната верига и да си представям какви са препятствията по пътя на развитие на електрическата мобилност. И затова следя мненията на хората. Това е уникален шанс. Преди 10 години го нямаше. Тогава не можехме да си правим такива безплатни обществени проучвания, които отразяват наистина реалното мнение на хората. Сега можем. Въпросът е как сега BMW и всички други, които използват възможността, превеждат тези данни на езика на маркетинга? Как ще им повлияят те в процеса на взимане на решения за окончателен дизайн, технологични възможности и пазарна реализация. Промяната вече се вижда, така или иначе – BMW реши да продава i3 и i8 онлайн, при това с 5-7 процента отстъпка.

bmw_i3_olimpiiski_pavilion_london_2012Електрическият i3 в олимпийския павилион на BMW в Лондон

ОК, приятели, някой наистина ще зарадва всички ни, ако метне някоя и друга снимчица и отзив за първия в света BMW i Store в Лондон. Ако си там, зарадвай ни Smile.

Мартин Хаджистойков

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 1500 пъти Последна корекция Събота, 28 Юли 2012 15:18
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.