Петък, 14 Декември 2012 00:40

Изненада или не, Tesla Motors почва производство в Европа от март 2013

От
tesla-model-s-proizvodstvo

Официално в Европа! Този месец Tesla Motors отваря дистрибутивен център в Тилбург, Холандия!

Предвид иконата, в която Model S се превърна буквално за нула време, едва ли има по-очаквана и приятна електромобилна новина за Европа.Тя може и да звучи изненадващо, но всъщност това е проект, по който Tesla работи от две години с местни партньори. За тях, обаче, след малко, защото сега най-важното е, че не става дума за първа копка, сключване на споразумение за бъдещето или пък някаква PR кампанийка – Tesla Motors стартира дейността си от свой собствен център в холандския град Тилбург още този месец! Ето че Model S изведнъж се оказа много по-близо, отколкото изглеждаше доскоро...

Но това е логична стъпка в разрастването на компанията и стъпването й в Европа. Най-елементарното действие за постигане на конкурентни цени, ако щете, е местно производство (сглобяване). "Произведено в Европа" спестява митното облагане, което при цената на Model S би означавало солидна горница. Съвсем естествено Tesla Motors определя отварянето на дистрибутивен център в Европа за ключов момент в навлизането на нови пазари с Model S и ето че поредната стъпка напред за компанията отново е добре обмислена и ще бъде направена още преди края на 2012 г.

Новото съоръжение в Тилбург е европейският център за обслужване и складова база на Tesla Motors, където компанията ще сглобява и разпределя доставките на предназначените за европейския пазар Model S електромобили.

На своя сайт Tesla потвърди, че по план производството на европейския Model S с ляв волан трябва да започне през март 2013.

Площта на целия център е 18 хил. кв.м., а мястото очевидно е избрано стратегически – близо до голямо пристанище (на около 80 км от Ротердам), но и удобно за дистрибуция из Европа. За начало преди края на 2012 г. Tesla започва да складира резервни части и за Roadster, и за Model S, като паралелно подготвя фабриката за финално сглобяване, дистрибуция, обучение на персонал, рециклиране на части, ремонт на катастрофирали коли – въобще всичките неща, типични за голям сервизен и производствен авто център.

За Tesla, както стана дума в началото, отварянето на европейски дистрибутивен център в Тилбург е резултат от почти две години сътрудничество с BOM Foreign Investments, NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency), CBRE Group, Inc. и управата на града. Чудесна работа, Tesla, поздравления. Както и за всички партньори по реализацията на това начинание.

Струва ни се, че е време да навлезем в повече детайли за Model S и ще започнем да правим това в следващите дни. Вероятно ще ви е от полза да научите повече за това какви неща има в договора, който се сключва при поръчка на Model S, какви са отзивите на първите собственици или просто да разберете повече за електрическия седан с най-голям пробег на пазара сега. Засега вижте колко километра изминаха със своя Model S 85 кВтч баща и син от Флорида, както и какви са последните добавки и корекции в софтуера на модела.

И за финал, Tesla ще осигури 50 работни места в новия си дистрибутивен център. Ако това ви интересува, пратете им имейл на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. – само идеята, че може да работиш на такова място е меко казано въодушевяваща, нали Smile?

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че е полезно, ефективно, практично и качествено.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако имаш регистрация в eCars.bg, значи сме те абонирали автоматично. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на бюлетина.

Прочетено 3761 пъти Последна корекция Петък, 14 Декември 2012 02:22
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.