Вторник, 05 Февруари 2013 09:49

Tazzari Zero в България – първи впечатления, цени и технически данни

От
tazzari_zero_bulgaria_prodazhbi
Отпред не се вижда, но този Tazzari Zero има български номер – Снимка: eCars.bg

Двуместният италиански електромобил вече се предлага официално у нас от €19,300 без ДДС!

Първият път, когато обърнахме повече внимание на електрическия Tazzari Zero беше, когато научихме, че литовските пощи са решили да се оборудват с известно количество от дебютиралия на Bologna Motor Show 2009 италиански електромобил. Интересуваме се много повече от България, разбира се, и новината, че Tazzari вече се предлага официално у нас, няма как да не е добра за все още оскъдния ни електромобилен пазар...

С тази новина в средата на януари звънна Христо от Eco El Plus, а най-хубавото, когато ти се обадят за нещо интересно, е да можеш да го пипнеш и пробваш. От началото на годината има повече електромобилна активност при нас, във форума се появиха теми и коментари, има различни внесени от чужбина електро превозни средства, но "официалното" е все още рядкост. Така, е защото дилърите на големите марки все още проучват ли проучват (вече 2-3 години) пазара и докато го правят по-малките и независими "решения" гъвкаво излизат напред Wink. ОК, има го вече Tazzari Zero, при това със софийски номера, возихме се и можем да разкажем за първите си впечатления.

Дизайн и интериор

Tazzari Zero е атрактивен по италиански и ни прилича на компактно, но агресивно зверче, което определено събира погледи. Една от причините, е, че не е познат у нас, а надписът Electric на задния капак "всява допълнителен смут" Laughing. Zero изглежда доста мускулест за размерите си, а отличителна черта на обновения външно модел са вече превърналите се в тенденция дневни светодиодни светлини (без Classic версията). Кръглите фарчета и халогени са вградени в предната маска и в тон с повечето електромобили Tazzari Zero също няма (радиаторна) решетка.

Погледът отстрани подчертава в много по-голяма степен компактността на Zero – задното стъкло е точно зад седалките. Под предния капак няма нищо задвижващо или механично – празно място, в което се отличават единствено кабелът и портът за зареждане, в компанията на аптечка. То с електромобилите вече се получава така, че вероятно няма да е добре да казваме само "в багажника" (или нещо от сорта) – ще трябва да добавяме предния или задния – ето и при Tesla Model S е така, под предния капак има празно място, като за багаж.

Tazzari Zero, разбира се си има и заден багажник и след като пощенски служби са решили, че тази кола върши работа за разнасяне на пратки, значи има място за разни неща Wink. И за да стане по ясно, обемът е 30 л отпред и 150 л отзад. При тези размери не може да се очакват "пространствени чудеса", но пък и Zero си има специфично предназначение – супер компактен и евтин за придвижване градски автомобил. Наричаме го така, но трябва да знаете, че регистрацията е тип L7e, което личи и от липсата на преден номер, а това, както вече разхрахме от Ицо, прави впечатление на полицаите Laughing.

Батерии и задвижване

Скачаме в техническата част, че дизайнът се вижда лесно, но с тези празни багажници човек неминуемо се чуди къде му е техниката на това чудо и каква е.

Tazzari Zero се предлага с два вида батерии:

  • 150K литиева батерия – до 150 км пробег
  • 200K литиева батерия – до 200 км пробег

Този пробег може да постигнете при постоянна скорост от 50 км/ч. Но това, както всички знаем просто не се случва, освен ако не караш по овална писта с включен автопилот... Пробегът на електромобилите се определя трудно и зависи, както при колите с ДВГ, от начина на шофиране и пътните/атмосферните условия. Засега знаем само, че 15 км пробег са стрували на Ицо 3 (зелени) чертички от индикатора, който се вижда на снимката на таблото в галерията. Според потребителски отзиви с прилично каране се постигат до 140 км с по-малката и до 180 км с по-голямата батерия. Zero има и система за управление на батерията (BMS) както и вграден еквалайзер – за всички модификации.

Откъм мощност Zero разполага със задвижващ задните колела трифазен асинхронен 15 кВ електромотор с максимален въртящ момент 150 Нм. Упс, за двайсетина коня това си е доста обилно развъртане при това още от старта. От модел 2011 максималната скорост на вече е 100 км/ч, но в техническите данни има информация само за ускорението от 0-50 км/ч, което става за 5 секунди.

Засега само сме се возили в Tazzari Zero в една кратка обиколка до подходящо за снимки място, но при първа възможност ще тестваме и ускорението, и регенерирането (за него няма настройки), и пробега. И като стана дума за снимки, ето ги и тях.

tazzari_zero_bulgaria tazzari_zero_bulgaria1 tazzari_zero_bulgaria2 tazzari_zero_bulgaria3 tazzari_zero_bulgaria4 tazzari_zero_bulgaria5 tazzari_zero_bulgaria6 tazzari_zero_bulgaria7

Цени и доставки

Tazzari Zero се предлага в 4 варианта, както следва:

Четириколесни превозни средства (L7e типово одобрение)

  • Модел ZERO Classic – €15,399.00 без ДДС (не включва цената на батерията)
  • Модел ZERO Evo – €16,399.00 без ДДС (не включва цената на батерията)
  • Модел ZERO Special Edition – €17,399.00 без ДДС (не включва цената на батерията)
  • Модел ZERO Speedster 150 Italia – €20 399.00 без ДДС (версия кабрио, не включва цената на батерията)

Автомобили (M1 типово одобрение)

  • Модел EM1 Citysport – €18,399.00 + ДДС (не включва цената на батерията)
  • Модел EM1 юбилеен* – €19 399.00 + ДДС (не включва цената на батерията)

Батерии

  • Батерия 150K – €3,900 без ДДС
  • Батерия 200К – €4,900 без ДДС

(* Възпоменателна версия за 50-та годишнина на групата)

Очакваният срок на доставка след поръчка е приблизително 60 дни за четириколесни превозни средства и около 90 дни за EM1. В момента наличен за тестване в лилавият Evo на снимките отгоре, а поръчка за Tazzari Zero може да направите и през eCars.bg, за което подготвяме съответната техническа възможност. Междувременно повече ще научите от сайта на Eco El Plus, където ще намерите и телефон за контакт. ОК, има го и в PDF-а отдолу Wink.

{pdf}http://www.ecars.bg/images/TAZZARI_KEYSpec (1).pdf{/pdf}

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 10547 пъти Последна корекция Вторник, 05 Февруари 2013 20:14
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.