Сряда, 06 Април 2011 15:45

Трайчо Трайков връчва ключове за електромобили сред бензинов шок

От
Йорданка Фандъкова на церемонията по връчването на ключове на 3 Peugeot iOn

Наскоро писахме за първата регистрация в КАТ на сериен електромобил и след получаване на номера, новите собственици се сдобиха и с ключове за своите кои. На официална церемония в центъра на "София франс ауто" на бул. Ботевградско шосе вчера "електрическите първенци" от медийна агенция "Аргент", Сосиете женерал Експресбанк и "Глобул" получиха своите ключове от кмета на столицата Йорданка Фндъкове и министърът на икономиката Трайчо Трайков.

По този въпрос, в-к Дневник писа: "Въпреки че към момента държавата няма никакви заслуги за навлизането на електромобилите на българския пазар и стимулирането на екологични моторни превозни средства, ключовете на колите бяха връчени от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков."

Интересно е дали ще видим някаква конкуренция при вносителите на триото Peugeot iOnCitroen C-Zero и Mitsubishi i-MiEVв скоро бъдеще. Колите са буквално идентични, с дължина 3.48 метра, ширина 1.48 м и височина 1.61 м и побират петима пътници. Общият обем на багажника може да нарасне до 860 литра след сгъване на облегалките на задните седалки и като цяло купето е просторно, до голяма степен благодарение на новата електромобилна платформа, която лишава колата от гълтащи обем части като двигателя и изпускателната система.

Мощността на електромотори на близнаците е 67 к.с., които осигуряват максимален въртящ момент от 180 Нм, ускорение от 16 секунди до 100 км/ч и максимална скорост от 130 км/ч. Това си е направо костенурка в сравнение с фурията Tesla Roadster, чиято спортна версия ускорява до 100 за 3.5 секунди и прави смешни (документирано в не един видео клип в YouTube) разни Porsche и други тупалки.

Peugeot iOn ще може да карате до 150 километра с едно зареждане на батерията, което пък ще ви отнема около 6 часа (нощем в гаража си е направо супер) или около половин час, ако имате достъп до трифазен ток и бързате.

С новите разработки за супер бързо зареждане няма да отнеме много време преди да се появят устройства, които ще "пълнят" батериите за времето на зареждане на един резервоар с гориво...
Прочетено 1550 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:52
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.