Вторник, 12 Юли 2011 19:00

Fisker Karma с 3000 поръчки, първата при Леонардо Ди Каприо

От
Fisker Karma кабрио версия ще бъде показана на автошоуто във Франкфурт

След като наскоро отвори представителство в Монако, по-късно този месец Fisker Automotive ще достави първата си произведена кола - електромобилът с удължен пробег Fisker Karma, а компанията твърди, че вече има 3000 предварителни поръчки за радикалната луксозна електро кола.

Karma е творение на бившия дизайнер на Aston Martin Хенрик Фискер, който е заложил на алуминиева пространствена рамка в своята разработка. Задвижването на Karma се състои от поставена в средата батерия, с два монтирани отзад електромотора и 2.0-литров мотор с мощност 260 коня, играещ ролята на генератор при изчерпване на батерията.

Първата кола от поточната линия ще отиде не при кого да е, а при филмовата звезда Леонардо ди Каприо, а други известни клиенти са Ал Гор и Колин Пауъл. Леле, добре че се точа за Tesla Model S, че тука топката много висока нещо...

В момента в завода Valmet във Финландия се правят по пет коли седмично, но от ноември бройката трябва да нарасне на 300 всяка седмица. С тези темпове при 3000 заявки май няма да си сполети 'електрическа карма' поне до средата на 2012 г., освен ако нещо в производствената схема не се промени.

"Продажбите ни са разпределени 50:50 между първите желаещи и абсолютно неентусиазираните по отношение на колите клиенти, които просто харесват факта, че представяме нещо ново на пазара," казват от Fisker. "Последните са наясно, че инфраструктурата за електро коли не е налична, но и че ние предлагаме стилна алтернатива без стресове и без компромиси в пробега."

Кабриолет вероятно ще допълва портфолиото от бъдещи варианти на Karma и ще бъде показан на автошоуто във Франкфурт през септември.

eCars.bg

Прочетено 1884 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:48
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.