Понеделник, 05 Март 2012 21:03

Opel Ampera и Chevrolet Volt – Автомобил на годината 2012

От
Opel Ampera и Chevrolet Volt Автомобил на годината 2012

Днес Opel Ampera и Chevrolet Volt спечелиха титлата "Автомобил на годината 2012" (COTY 2012), която им отредиха жури, съставено от 59 водещи автомобилни журналисти от 23 европейски страни. Представяме си какво признание е това за хората от GM, защото победата е разгромяваща - 330 точки, срещу 281 за втория - VW Up и 256 за третия - Ford Focus. Автосалон Женева 2012 започва утре (за медии, на 8-ми за публика), но ние вече имахме възможността да се запознаем добре с Ampera и Volt на родния Автосалон София 2011 и ще трябва да потърпим още малко до официалното представяне на Ampera в България на тази пролет...

За първи път в историята на тази награда изборът на победител се прави във връзка с международното автомобилно изложение в Женева. Изпълнителният директор на Opel/Vauxhall, Карл-Фридрих Щраке и Президентът и Управляващ директор на Chevrolet, Сюзан Дохърти заедно получиха наградата "Автомобил на годината 2012" от Президента на журито на COTY, Хейкън Матсон.

Ampera и Volt станаха съвместно победители от общо седем финалиста в конкурса {tooltip}COTY{end-link}Car of The Year{end-tooltip}. Първоначално в надпреварата стартираха 35 наскоро лансирани нови модела, а критериите, според които журито прави своя подбор, са основани на качества в направления като дизайн, комфорт, динамични показатели и особено много на новаторски технологии, както и ефикасност – области, в които Ampera и Volt доминират.

"Това е нашият миг на гордост и голяма чест да получим тази награда от европейското жури от водещи автомобилни журналисти," коментира Сюзан Дохърти, Президент и Управляващ директор на Chevrolet Европа. "Ние показахме, че управляването на електрически автомобил може да бъде забавно и надеждно без никакъв компромис със стила на живот на собствениците."

"Ние сме изключително доволни, че нашият революционен електрически автомобил стана победител в една такава тежка конкурентна обстановка и сме много горди с това отличие," допълва Изпълнителният директор на Opel/Vauxhall, Карл-Фридрих Щраке. "Това още повече ни стимулира да продължим нашата роля на лидери в областта на електрическата мобилност."

Volt и Ampera вече имат не една и две международни награди, включително и титлите "Световен зелен автомобил на годината 2011" и "Автомобил на годината 2011 в Северна Америка" и като се има предвид, че Ampera още дори не е излязъл на пазара (с малки изключения), постижението е още по-значимо. И за да не пропуснем често засяганата от нас тема безопасност – и двата модела получиха най-високата оценка от 5 звезди в тестовете Euro NCAP.

И да не пропуснем да ви напомним, Ampera и Volt не са хибриди – истинското определение за тях е електромобил с удължен пробег. Накратко казано, електро колите на GM разполагат с бензинов двигател/генератор, който след изчерпване на електроенергията в батерията започва да генерира такава за работата на електромотора. Така, може да използвате Ampera или Volt само в електрически режим като топ американския ТВ водещ Джей Лено, който кара своя Volt през цялата 2011 г. почти изцяло на електроенергия (реално е изразходвал половината от 35-те литра бензин, с която е получил колата през януари 2011 г.) в продължение на 40 до 80 километра. Статистиката показва, че това е предостатъчно за пробега на над 80% от шофьорите в Европа, но по-дългите разстояния не са проблем, защото в режим на удължен пробег, който се активира при спадане на заряда в батерията до определен минимум, както вече споменахме бензиновият двигател задвижва генератор, който осигурява необходимата за работата на електромотора енергия, което ви осигурява до 500 км пробег.

[Източник: Прес съобщение Opel/Chevrolet]

Прочетено 1753 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:29
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.