Събота, 26 Май 2012 19:50

Opel Ampera тест Ден 3 - "Съхрани заряда" или "Колко харчи на бензин?"

От

opel ampera interior elektromobilibg

Нали е електромобил с удължен пробег, та днес дойде време да тестваме точно удължаването на пробега на Opel Ampera. И понеже това е режим, в който зарядът в батерията се съхранява и Ampera се движи с помощта на изразходващия гориво бензинов двигател, най-търсената информация по въпроса е "Колко харчи на бензин?" Както ще разберете от следващите редове, обаче, нещата не седят точно така и дори в този режим Ampera не пропуска да напомни, че е електромобил...

Както и в първите дни на нашия Ampera тест драйв и днес потеглихме с изцяло заредена батерия, но този път целта ни не беше да използваме заряда в нея по предназначение. Ден 3 е за друго – режим Hold (съхранение на заряда), в който Ampera се движи от бензиновия двигател, като съхранява наличния в батерията заряд. Защо има такъв режим? Ето ви един сценарий: В някои градове в Европа има зони, минаването с конвенционален автомобил през които струва пари. Просто има такса заради генерирането на въглеродни емисии. С електромобил, обаче, може да карате на такива места, без да плащате такава такса. Да речем че днес, след като потеглихме, трябва да минем през такава зона в София. Ampera така или иначе стартира винаги в нормален режим (на електроенергия) и след тръгването имаме 10 км през въпросната зона. След това излизаме от нея и малко по-късно от града, на път за Пловдив. Стъпваме на околовръстното и включваме режим Hold. Ampera започва да се движи с бензиновия двигател, без да харчи енергията от батерията. След час и нещо сме в Пловдив, където пак има зона с такси и когато стигнем до нея просто минаваме, без да платим, след като сме превключили отново на електроенергия, със съхранения заряд. Тези неща ги няма още в България, но това е първият ориентир за режим Hold – съхранение на заряда.

Характерното за този режим, разбира се, е, че когато го изберете, ще чувате как бензиновият двигател работи. На моменти дори отчетливо, за известно време на по-високи обороти. Като цяло не е натрапчиво, но при скорост над 130 км/ч се усеща като във всяка бензинова кола. Поддържахме средна скорост от близо 100 км/ч с шофиране във всякакви диапазони по магистрала Тракия, в рамките на позволеното, отново, 130 км/ч.

С натискане на бутона за енергийните потоци на централния екран излизат графики, които показват как точно работи задвижващата система във всеки един момент.  Точно там, неочаквано за нас, по едно време забелязахме графиката и надписът за движение с енергия от батерията. Но как, нали сме в режим съхранение, движейки се само с помощта на бензиновия двигател? Междувременно забелязахме и нещо друго. В лявата горна част на екрана пред шофьора е индикаторът за нивото на заряд в батерията. Това е иконка на батерия с деления, осветени в ярко зелено, които изгасват едно по едно с изчерпване на заряда, а до нея се изписва оставащия пробег в километри. Но когато регенериращата система връща електроенергия в батерията, точно този последен показател се покачва (например от 50 на 52 или повече км), а деленията не светват обратно. Това може да обърка някой, но ето защо се получава така:

Всеки път, когато отпускате педала за ускорение, най-вече при спускане, системата регенерира и трупа допълнителен заряд в батерията. След секунди пак трябва да натиснете педала, защото ви е нужна енергия след като вече се движите по равен участък или започва изказване, и за кратко време Ampera работи с малкия затрупан запас от регенерираната преди секунди енергия. Неусетно на екранът показва, че колата се задвижва от комбинация "ток+бензин" и след изчерпване на току-що регенерираната енергия, Ampera отново изписва Engine Power.

Опитахме да разберем дали това дърпа енергия от батерията, която в режим Hold не би трябвало да се използва и въпреки че наличният пробег в километри не се променя, на екрана с информация за изразходваната енергия виждаме известно количество километри изминати на ток. И за да стане по-ясно, изчакахме да изминем 100 км, които се състояха от 18 км на електроенергия и 82 на бензин. Това ни се стори малко странно, защото би трябвало да сме само на бензин и сега си дадохме сметка за интелигентността на задвижващата система на Ampera. Когато може, колата просто събира малки количества енергия и ги оползотворява, пестейки гориво, докато пести елекктроенергия като цяло. Чудно, нали?

ОК, "Колко харчи Ampera на бензин?". Вече можем да ви кажем с точност (поне при шофирането със средна скорост близо 100 км/ч) – 5.4 л/100 км. Това показваше системата, като отчитаме въпросния микс от 18 към 82. Още по-точно? Ampera продължи да ни движи на ток в определени кратки моменти и понеже изминатите километри на ток и бензин са един до друг на екрана, разделени от съответните иконки, просто изчакахме системата да покаже, че сме изминали 100 км на бензин и показателят за изхарчено гориво показваше точно 6.50 литра. Е, това е – 6.5 на 100! Няма как да го измерим по-точно. Ако се обърквате между 5.4 и 6.5 на сто, прочетете пак горните редове или вижте снимките :).

kolko harchi opel ampera na benzin

kolko harchi opel ampera na benzin

Важно е да имате предвид, че ако използвате автопилота, ще губите от ефективността при шофиране. Причината е проста. Когато автопилотът е включен, системата не може да регенерира енергия при спускане, защото това става само когато не подавате енергия към задвижващите агрегати (отпускате педала за ускорение), а включеният автопилот подава енергия постоянно. Друго, което забелязахме е, че ако в движение сменяте режима на задвижване може да извлечете повече ефективност. При спускане, например, ако избирате нормален или спортен режим, Ampera регенерира по-бързо отколкото в режим Hold – съхранение на заряда. Иначе казано, преди баир включвате режим Hold, защото нагоре електромоторът дърпа по-бързо от тока в батерията (което става в режими Спорт и Нормален), а при спускане включвате електро режим (някой от въпросните два) и при отпускане на педала колата се движи по инерция и регенерира по-добре. Забавянето обаче е сравнително бързо – все пак това е функция, която полека намалява скоростта. Най-бързо се връщата от Hold на Нормален с едно натискане на бутона за смяна на режимите.

Тънкостите на режим Hold може да усвоите с две-три дълги пътувания. Ще се научите кога да сменяте режимите за повече ефективност и да удължавате още пробега, но тук има известно неудобство – трябва да сменяте режимите от бутон на централния панел и да наблюдавате работата на системата, а това сравнително "разсейване" може да не се хареса на някои, макар че вероятно на други ще допадне много възножността да извличат максимума от шофирането. Нашата препоръка към производителя е да постави бутон за сменяне на режимите на волана, откъдето се контролират звука и автопилота.

Ел. енергия Бензин
Пробег 31.6 км 202.7 км
Разход 4.4 кВтч 13.13 л
Цена 0.18 ст/кВтч (дн.т.) 2.53 лв/литър
Общо 0.79 лв 33.21 лв

Този тест е една добра представа за разхода на Opel Ampera тогава, когато трябва да разчитате почти изцяло на бензиновия двигател и за да дефинираме още по-точно нещата, разстоянието от 234 км между София (кв. Борово) и Хасково ни струваше 34 лв. В табличката отдясно – по-подробно:

По време на този трети ден от нашия Opel Ampera тест имахме "дъждовното" удоволствие да открием първата зарядна станция за зареждане на електромобили под Тепетата – В Пловдив вече има къде да се зареди електромобил! Електро колонката вече е регистрирана в СПОДЕЛИ ЗАРЯДА! – bg.plugsurfing.org, а на монтажа ще посветим специална статия, в която ще видите снимки на и зареждания в приличен дъжд Opel Ampera – без никакви притеснения за безопасността!

В заключение от третия тестов ден спокойно можем да кажем, че Ampera изцяло оправдава определението електромобил с удължен пробег, а инженерите на Opel са постигнали много добър баланс, с който колата изпълнява ефективно своите функции, при това икономично и безшумно и може без никакви грижи да се използва за дълги пътувания. Да, по-добре е да карате със 100-120 км/ч – няма да е като с конвенционалните коли, с които си позволяваме повече сега, но в крайна сметка вече имаме една уникална нова технология, която още от първата си реализация има изключителни качества, а с тестове като този и с отзиви от бъдещите собственици по форуми и сайтове, подобренията няма да закъснеят.

eCars.bg

Прочетено 7408 пъти Последна корекция Неделя, 27 Май 2012 01:21
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.