Четвъртък, 18 Октомври 2012 14:50

Рецепта за евтин градски транспорт: Трамвай храни електро автобус

От
elektricheski_avtobus_rampini_siemens_vienna
Електро автобусът на Siemens пред катедралата Св. Стефан във Виена – Снимка: vienna.at

На ток е много по-евтино, но може и още по-евтино – с градски електро автобус на "регенериран" ток.

Някои превозни средства просто не се нуждаят от представка "електро". Трамвай и тролей, например. Други, като автобусите, тепърва се докосват до електрическата мобилност. Е, в някои градове има електро автобуси от година, а в Рим такъв (малък) дори ме задмина, докато се разхождах със семейството си в  един от парковете, но като цяло автобусът си е ДВГ превозно средство. Лесно ли е да се направи електрически автобус? Едва ли, но пък има изненадващо решение за задвижване на такъв. Наистина изненадващо...

На 14 октомври прекарах няколко интересни часа в сградата на Сосиете Женерал Експресбанк. Участвах в "Градски разговори" – конференция за градската мобилност, организирана от Капитал и Siemens. Ще си изпрося едно извинение от организаторите за това, че преименувах събитието, което всъщност се казва "City Talks", но това е свободата на блога – да се изразяват нещата според личните усещания. Личното сега не е важно, обаче, защото искам да ти разкажа за нещо, което ми направи силно впечатление по време на семинара.

Един от лекторите във втория панел за градски разговори беше от Siemens. Неговото представяне обхващаше продуктовата гама за Siemens за градски транспорт, с акцент върху влакове и мотриси. Чудесно, но не е моята територия. Просто не съм наясно с тези сложни машини. Не че съм наясно и автобусите, но когато в един момент на екрана се появи електро автобус, леко се приповдигнах в стола. Не са много електро автобусите по света в момента, та всяка нова информация си е ценна.

elektricheski_avtobus_siemens_viennaЗелен и на цвят, и на ток – виенският електрически автобус на Siemens

Значи Siemens, и по-скоро виенското поделение на компанията, която се занимава с електрически мотриси, влакове и т.н., тества автобус на италианската Rampini със Siemens електро задвижване във Виена. Не е голям, както се вижда от снимката – но не е и малък – среден размер, идеален за много маршрути и по-тесни улици. Но не това ме накара да се повдигна още в стола си. Малко преди да стигне до електро автобуса, лекторът на Siemens показа трамвай, който се движи във Виена – с най-ниското стъпало в света от 19 см, казва той. Супер, няма как да не съм впечатлен. Несъмнено удобно за пътниците – стъпалото е на нивото на тротоара дето се вика.

И ей така по средата на демонстрацията на проекта за електро автобус, човекът изпуска едно невинно:

"Всъщност, този електрически автобус ще се задвижва с електроенергия, регенерирана при спирането на трамваите."

Упс! Екранът с трамвая отново се показа за малко и представянето отново се върна на автобуса. Ох, човече, това е ИНТЕРЕСНО.

Значи я да видим по-подробно:

Електро автобусът спира на последната спирка, отгоре един пантограф се разгъва и батерията започва да се пълни с енергия не от мрежата, не от слъцето, не от вятър или от ВЕЦ, ами от спиране на трамвай Eek. Докато спират, трамваите регенерират енергия, тя се складира в батерии и бам, след 10 минути пълен с този "складиран" ток, електро автобусът потегля обратно по маршрута.

Човекът показва графика за подобреното качество на въздуха във Виена след въвеждането на повече трамваи и ограничения. Е, те като гледам към още по-чисто, пък и евтино са се запътили. Вярно, електро автобусът сигурно ще струва камара пари, ама те превозните средства за обществен транспорт са си скъпо нещо.

Та, и ние си имаме трамваи, ама много ми се иска да са по-модерни. Много ми се иска да имат такива супер функции. Иначе, ако искаме да имаме такива, ще трябва да ги купуваме я от Siemens, я от някоя друга подобна компания. Готино решение – няма "тиранти", няма ауспух, няма шум. Пък може и билетчетата да поевтинеят с електро автобус, кой знае... Wink.

Прочетено 3571 пъти Последна корекция Четвъртък, 18 Октомври 2012 21:55
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.