Вторник, 19 Април 2011 08:00

Как да зареждаме електромобила си пред блока?

От

Навлизането на електроколите на пазара и в ежедневието ни е факт, а като се вземе предвид бума, който предстои в съвсем близко бъдеще, добре е да обърнем внимание на вариантите, които имаме за зареждане на батерията на колата си сега...

Едно от основните предимства на електромобилите и хибридните коли, е възможността да се зареждат цяла нощ, когато не са в експлоатация. Нормалният цикъл на зареждане до 100% капацитета на батерията за момента е около 6-8 часа. Оптимален вариант е наличието на гараж и най-обикновен контакт в него. Паркирате колата, включвате я в мрежата и на сутринта батерията е заредена, готова да осигури поредните 80-120 км пробег. За повечето водачи, това е предостатъчно за дневните задължения.

Друг вариант е наличието на паркинг (подземен, например) при офиса ви или в близост до него. Ако през деня сте на едно място, може да направите зареждането до вечерта и в края на работния ден да разполагате със заредена "до горе" батерия.

Стигаме и до задължителното "НО". Но ако нямаме гараж, ако нямаме достъп до контакт или зарядна станция и на работното си място? Заслужава да се помисли! Искаме да сме "зелени", да сме полезни на околната среда, ще се предлагат все по-достъпни варианти за придобиване на електромобил, а не можем да го експлоатираме безпроблемно!

Вероятно ще се кооперират съседи за поставяне на нужния брой зареждащи устройства пред блока. Като нищо може да се появят разклонители и контакти - през мазета и балкони - но за да избегнем подобен род неудобства, трябва да се обезпечим предварително. С многото автомобили пред блоковете няма как да си гарантираме едно и също, постоянно място за паркиране (разбира се, ако не е собствено), а често се случва да спрем на съседна пряка, дори по-далеч и няма как да сме сигурни, че там ще разполагаме с нужния контакт (а и да е свободен за нас).

Бързото развитие на технологиите за безжично зареждане ни дава надежда, а може за някои от нас да са единствена опция, но все пак трябва да сме сигурни, че можем да разполагаме с електрическата си кола когато пожелаем. Има разработени и соларни станции, под чийто покрив могат да зареждат няколко коли едновременно. Алтернативно решение е хибридния вариант, чийто двигател с гориво може да ни "спаси" при изчерпена батерия, но ако не днес или утре, рано или късно тя трябва да се зареди!

Със сигурност решение за нормална употреба на електромобилите ще има съвсем скоро, зареждането няма да е проблем, дори няма да се коментира. Това предстои... дотогава някой да има идея?!

Прочетено 955 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:28
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.