Събота, 23 Април 2011 07:00

Амстердам с планове за 750 зарядни станции за електромобили

От
Зареждане на Car2go SMART в Амстердам

Амбициозният план на Амстердам да няма нито една кола с двигател с вътрешно горене в града до 2040 е една стъпка по-близо до осъществяването си след като от холандската енергийна компания Essent, собственост на RWE AG, беше поискано да инсталира най-малко 125 зарядни станции за електромобили до средата на 2011 и до 750 зарядни точки в бъдеще.

Градският съвет на Амстердам има амбициозни цели за околната среда и от там казват, че до 2015 в града ще се използват най-малко 10,000 електрически коли. Амстердам вече разполага с около 100 обществени точки за зареждане, което го прави един от градовете най-готови за зареждане на автомобили. Петер Териум, изпълнителен директор в Essent, казва следното за желанието на града да инсталира повече зарядни:

Този договор е много важен за Essent и RWE. За първи път в Холандия електрическата мобилност ще покрие цял град и ще стане част от пейзажа. Електрическата мобилност се насърчава изключително бързо в Холандия.

Трудно е да се каже дали електрическите коли ще успеят да се наложат в град с над 550,000 велосипеди, но ако не друг поне няма да чакаме много, за да разберем.

Междувременно, нищо не ни пречи да работим в тази изключително важна посока интензивно и в България. Особено при продължаващата безкрайна наглост с увеличаване на цените на горивата.

Прочетено 1045 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:21
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.