Понеделник, 09 Юли 2012 14:19

Електромобилна соларна зарядна станция - София (II част, с повечко снимки)

От
zarezhdane-na-elektromobili-s-energia-ot-slunceto-bez-nikakvi-vuglerodni-emisii

Така, температурата навън (уж) малко поспадна и можем да отдъхнем, и спокойно да анализираме събитието в електромобилната индустрия на България за днес - официалното откриване на соларната зарядна станция за електрически превозни средства в София. Към 11 часа, на паркинга на Експо-център на 'Цариградско' в столицата, вече си представяхме какво точно й е на модерната зарядна инсталация под палещите лъчи на слънцето. Докато за 'зареждачката' това е храна, на нас, присъстващите, тези 35° по Целзий ни идваха малко в повечко, та се скатавахме на сянка... Преди няколко часа писахме за събитието и значението му, а за демонстрацията на новата станция разполагахме с повечето представители на БГ ЕПС-парка: електрическо колело, електрически скутер, електрически хечбек Peugeot iOn и електро-седан Opel Ampera...

Събитието отразяваха няколко телевизии, имаше колеги от други сайтове, както и основни представители на електромобилния сегмент у нас. Присъства представител на Столична община, спонсориращата организация ПРООН с програмата за малки проекти GEF, проектантите, фирмата изпълнител... присъствахме и ние, разбира се – къде без насLaughing! В главната роля, иска ли питане, беше Теодор Иванов – двигателят на мощния екип на A1 Eco, партньор в консорциум 'Зелена енергия', организацията-автор на продукта, който е единствен по рода си у нас и засега не се намира в много държави.

Теодор от A1Eco прави кратка презентация на поредната станция сътворена от екипа му; зад него се зареждат електромобил и електрически скутер едновременно

Председателят на БАЕПС – Мартин Заимов – дойде с електромобила си Peugeot iOn, но направи пробни 'кръгчета' с електрическите скутер и колело, които бяха на разположение за демонстрации. Скутерите сме ви представяли, но колелото на Ecopowersport предизвика сензация и наистина заслужава внимание. Всъщност, то определено прилича на DRAG Motive, но очевидно между двата модела има разлика, DRAG Motive струва 2,890 лв, а германският електро велосипед се продава за 3,800 лв и вече има закупени пет броя. Става въпрос за Kalkhoff модел 2012, на който ще отделим специален материал, с тест и много снимки, за сега само ще цитирам Юли, който докара колелото: ' С първото завъртане на педалите, електрическият асистент веднага се включва и подпомага велосипедиста. Изчислих, че с пълен заряд на батерията (на стойност 20 стотинки) може да се изминат 120 км!' Звучи супер-интригуващо, но засега толкова...

Ecopowersport-elektricheski-velosiped-kalkhoff-2012

july-Ecopowersport-martin-eCars-elektromobili-bg-ljuba-pr-opel-bulgaria

prodahzbi-elektro-kolelo-kalkhoff-ecopowersport

Представителите на електрическата мобилност у нас, имаха възможност да разменят впечатления, да поговорят със събралите се хора и помежду си. Нашият приятел Емо (със синята риза), топ запален EV-фен и electriclub форумец пък оглежда "жадно" периметъра Laughing.

ljuba-gancheva-pr-opel-martin-hadzhistoykov-eCars-elektromobili-bg-martin-zaimov-baeps

otkrivane-solarna-zariadna-stancia-elektromobili

otkrivane-solarna-zariadna-stancia-elektromobili

Румен Иванов от A1Eco дава интервю за TV7, докато неговият син и колега – Теодор, обсъжда следващия си проект с председателя на БАЕПС, Мартин Заимов.

rumen-ivanov-a1eco-teodor-ivanov-martin-zaimov-baeps

След това имаше рязане на лента и 'кратки приветствени слова' от хората, участващи в подготовката, финансирането и реализациятa на проекта:

oficialno-razriazvane-na-lentata-na-solarnata-zariadna-stancia-pred-inter-expo-centar

oficialno-razriazvane-na-lentata-na-solarnata-zariadna-stancia-pred-inter-expo-centar

Илия Левков от ИКЕМ също е тук и макар клъстерът да няма участие в този проект, присъствието на председателя му демонстрира подкрепата на организацията към поредния успешен проект на консорциум 'Зелена енергия' – соларната зарядна станция, нова стъпка към разширяването на електромобилната инфраструктура у нас.

Това е от днес, вече сме спокойни: ако сме в Експо-център или наоколо, можем да заредим електрическото си возило безплатно. Нужна ви е карта за достъп, осигурена от A1Eco, с която може да се сдобиете след контакт с тях. Всъщност такава ще имаме удоволствието да предоставяме при регистрация в Elektromobili.bg, но няма да оставим нещата без подробности - подготвяме и тази информация Wink.

eCars.bg / elektromobili.bg

Прочетено 5191 пъти Последна корекция Вторник, 10 Юли 2012 10:36
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.