Сряда, 19 Октомври 2011 08:30

В Австрия вече си правят мрежа и за бързо зареждане на електро коли

От
VLOTTE е най-големият електромобилен проект в Европа досега

След като през изминалото лято се прибрах от екскурзия до Залцбург, където вече има няколко електро колонки за зареждане на електрически коли и колела, реших да проверя къде в Австрия всъщност има зарядни станции за електрически превозни средства. Дет се вика, докато у нас се накумим, ако реша да мръдна из Австрия с електро кола под наем (примерно!), да знам къде ще мога да тъпча електрони в батерията. За мое учудване се оказа, че австрийците си имат станции за зареждане на кило, както може да видите в LEMNET (наистина са много!!!), където супер грижливо са се погрижили да направят списък с линкове и всичко останало, но защо да се задоволяват с това хората (австрийците), та продължават още напред.

Не веднъж сме писали за ABB, шведско-швейцарският технологичен гигант, който наскоро получи сертификат за бързо зареждане на електрически коли, но сега поводът определено е наистина супер - компанията (логично, предвид въпросния сертификат) осигурява станциите и монтажа за първата мрежа за бързо (DC) зареждане на електрически коли в Австрия, която ще бъде управлявана от {tooltip)VKW{end-link}Vorarlberger Kraftwerke AG{end-tooltip}, като част от нейния VLOTTE проект...

Наскоро ABB монтира първите си три Terra 51 зарядни станции в Шрунс-Родунд, долината Монтафон, на полигона на Австрийската автомобилна асоциация (?AMTC) в Ранквайл и пред главния офис на VKW в Брегенц. VLOTTE е един от най-големите проекти за електрическа мобилност в Европа, с над 300 електромобила в експлоатация в северния регион Форарлберг от самия си старт през 2009 г. Първите три станции за бързо зареждане по проекта ще бъдат открити официално утре, на 20-ти октомври.

Terra 51 зарядното е съвместимо с всички електрически коли, които използват стандарта CHAdeMO, с един порт за 50 кВ зареждане. Станцията на ABB може да зарежда електрически коли само за 15 до 30 минути, в сравнение с осем часа от стандартен контакт в гаража. Всички Terra станции на ABB се поддържат от {tooltip}NOC{end-link}Network Operations Center{end-tooltip}, който осигурява дистанционна поддръжка, софтуерни актуализации и водещи в бранша работни способности на оперативната мрежа. VKW ще използва допълнителните Galaxy услуги на ABB за дистанционен контрол и управление на индивидуалните зарядни сесии в мрежата.

ОК, целта на поднесената тук информация е ясна. Докато у нас нещата с електромобилите потръгнат, сега вече знаете колко напред са те в доста близка до нас държава, определено посещавана от не малко българи, където ще може да си покарате и заредите електромобил, ако ви се прище. Пък ние ако вземем да понаваксаме, няма да сме толкова изостанали Cool.

[От: Green Car Congress]

[Снимка: Vol.at]

Прочетено 1758 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:52
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.