Четвъртък, 01 Декември 2011 12:22

В България Nissan LEAF може да дойде направо с безжично зареждане

От

По време на Green Innovation Forum 2011 в Шератон на 29-ти ноември си говорихме с едни приятни хора от Renault България, които всъщност са причината да гостуваме на това много интересно за нас събитие и ако не сте прочели нашия блог по въпроса, метнете едно око. Поканата им беше допълнена от поредната възможност, която организаторите от Дневник ни предоставиха - да участваме във форума с представяне на наша брошура за гостите, за което сме и сърдечно благодарни - това е техният принос за популяризирането на eCars.bg и електрическата мобилност в България.

Renault и Nissan са в алианс и това провокира някои електромобилни въпроси към нашите събеседници. Засега е ясно само, че част от електромобилите на Renault ще се предлагат у нас от втората половина на следващата година, но повече детайли по подготовката не можем да споделим. Съвсем естествено разговорът премина и към темата кога Nissan LEAF ще пристигне в България, но тук нещата са наистина неясни...

Това, което обаче вече е ясно е, че от 2013 г. Nissan LEAF ще получи опция за безжично зареждане. Системата ще може да се монтира и в частни гаражи, и на публични места и не оказва влияние върху стандартното зареждане на LEAF от осем часа.

Та, ако Nissan LEAF не се появи у нас идната година може и да е за добро. Защото безжичната система ще изисква известни модификации, но вграждането й в първото поколение на модела няма да е възможно. Функцията изисква препрограмиране на софтуера на батерията, както й монтирането на някои подложки под колата. Така, ако сега или следващата година по някое време си купите японската електро кола, преди да въросната модификация да е излязла на пазара, няма да имате възможност да зареждате безжично.

За да се задейства системата колата просто трябва да се паркира над вграден в настилката предавател. Системата засича колата, а процесът на зареждане може да се настройва и стартира с приложение от мобилен телефон. Според Nissan системата не се влияе от метеорологичните условия и може да се инсталира непокрита навън.

Това определено звучи много атрактивно, защото с безжичната функция зареждането е много по-интелигентно, макар да няма възможност за бърз заряд - привилегия, с която засега разполагат само бързите зарядни станции.

Безжичното зареждане би ли направило по-атрактивни електромобилите за вас? Кажете ни в коментарите отдолу. Ако не сте регистрирани - става бързо - и ще имате възможност да обсъдите тази и всяка друга тема с всеки Smile.

От: EV News

Прочетено 3310 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:13
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.