Четвъртък, 03 Май 2012 09:08

EVS26 - Най-големият световен електромобилен симпозиум

От
evs26_elektromobilen_simpozium

Лос Анжелис е много далеч от нас. Малко вероятно е да се вдигнете днес или утре за там, за да пристигнете навреме за най-големия световен електромобилен симпозиум, EVS26, който се провежда в града от 6-9 май. Няма съмнение, обаче, че мнозина ще го направят, защото това наистина е най-голямата сбирка на тема електрическа мобилност, организирана с подкрепата на Световната асоциация за електрически превозни средства {tooltip}WEVA{end-link}World Electric Vehicle Association{end-tooltip}. В събитието участват електромобилни ентусиасти от цял свят, автопроизводители и изследователски групи, производители на резервни части и автоматизирани системи, а най-голямата атракция в програмата вероятно ще бъде Ride, Drive & Charge изложението, по време на което посетителите ще могат да тестват следващо поколение електрически превозни средства. Като новия електрически Toyota RAV4...

Ride, Drive & Charge "трасето" започва от Staples Center и върти през емблематични места в центъра на Ел Ей, като Nokia Theatre, а на разположение ще бъдат електромобили от различни автопроизводители, среди които Mitsubishi, Honda, Smith Electric Vehicles (електрически камиони) и General Motors. WEVA е поканила за участие също Siemens и AeroVironment, които ще монтират зарядни станции по маршрута, минаващ през трафика, с множество спирания и завои. Въобще, ежедневното градско "меле"...

В EVS26 ще участват и стотици изложители, като изследователски лаборатории, тестващи компании, доставчици на зарядна инфраструктура и производители на всякакви електромобилни компоненти – на едно място ще могат да се видят последните нововъведения в сферата на електрическата мобилност. Такова е безжичното зареждане на Evatran, която ще демонстрира своята технология, вече привлякла вниманието на гиганти като Hertz, Sears и Google.

Събитието ще бъде изпълнено с лекторски семинари, на които участниците ще станат свидетели на всички фази по разработката на електромобилите. Още със стартовия семинар – Electrified Transportation: A Path to Economic Prosperity and Energy Security – участниците ще разискват прагматичните подходи към възприемане на "зелените" превозни средства. В рамките на програмата има лекции на теми от разработка на батерии до ефективни пазарни техники за ранно възприемане. Заключителната презентация се нарича GoElectricDrive и включва семинара "Global Campaign for Consumer EV Adoption" насочен към развитие на среда, в която електрическите превозни средства стават достъпни и могат да се продават на масовия потребител. Точно тази последна част на събитието има за цел да предложи решения за увеличаване на продажбите на електромобили в световен мащаб. И тук идва ролята на стандартизиращите органи, администрацията, академичните общности, автопроизводителите и електроразпределителните дружества, които трябва да впрегнат общи усилия за ограмотяване на обществото по отношение на нужните действия за много по-всеобхватно възприемане на електрическата мобилност. Тези усилия не трябва да са насочени само към шоу демонстрации на лъскави електромобили, а да дават възможност за демонстрация на обикновения потребител чрез тест обиколки като Ride, Drive & Charge.

И ние работим за подобно нещо и то се нарича Национална електромобилна обиколка на България, с която през това лято искаме да минем през цялата страна и да покажем електромобилите, които успеем да съберем за демонстрации, на колкото можем повече от вас.

eCars.bg

Прочетено 1867 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 14:04
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.