Четвъртък, 05 Май 2011 08:00

F-Cell World Drive с водороден Mercedes-Benz B-клас

От
Преди старта на F-Cell World Drive

Mercedes-Benz отбеляза 125-та годишнина от откриването на автомобила от Карл Бенц не с поглед назад, а към бъдещето придвижване, с F-Cell World Drive.

Три Mercedes Benz F-Cell коли обикалят света, за да демонстрират способностите на водородната горивна клетка за бъдещето и да привлекат вниманието на потребителите и медиите към тази обещаваща технология. Целта на F-Cell World Drive е изминаване на над 30,000 километра през 14 държави на 4 континента и завръщане след 125 дни в стартовата точка, Берлин...

Маршрутът на F-Cell World Drive

Изминат е първият етап от тура в Северна Америка, от Форт Лодърдейл, Флорида, до Ню Орлиънс, Луизиана. Отзивите от дългия над 1,600 километра маршрут са впечатляващи. Тестващите описват преживяването като "отварящо очите" за това колко се е развила технологията на водородната горивна клетка само за едно десетилетие.

Сегашният F-Cell е тих, фин, комфортен и много забавен за каране. Горивната клетка, водородните резервоари и компонентите на електрическото задвижване са така добре интегрирани в колата, че е трудно да се направи разлика между F-Cell и стандартният Mercedes B-клас.

Зареждане на Mercedes-Benz B-class F-Cell

Липсващата брънка от веригата при технологията на задвижване с горивни клетки е ограничената инфраструктура за зареждане с водород. За придвижването си из света, F-Cell World Drive разчита на антураж от 14 съпровождащи превозни средства. В големите градски зони, Mercedes се възползва от възможността за зареждане с високо налягане от индустриални водородни помпи, процес, който отнема време, колкото за зареждане на кола с гориво. В извънградските зони обаче се използва Sprinter ван с голяма помпа за пълнене с водород от Linde резервоар, с нагнетяване до почти 700 атмосфери за максимален пробег.

С предвидено излизане на пазара през 2015г., Mercedes F-Cell изглежда готов за старта. Сега са нужни повече далновидност и зарядни станции, за да стане тази чиста технология за придвижване масово достъпна.

Прочетено 2533 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:46
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.