Електрически тук тук по-евтин от бензинов в Тайланд (видео)

Електромобили

В този блог: Бьорн Ниланд попада на първия електрически тук тук в Тайланд

Готин тип е Бьорн – падне ли повод, изкарва по някое електромобилно видео. Последното е от родната му страна, където вече има тук тук таксита на ток...

Бьорн е собственик на Tesla, известен по света с множество си видео клипове в тубата за всякакви неща свързани с електромобилите. Живее в Норвегия от 4-годишна възраст, но е родом от Тайланд. Изглежда е решил да иде на гости там и при посещението е попаднал на електрически тук тук. Според него първият (един от няколкото в града всъщност) в Тайланд.

Като цяло не се различава от бензиновите варианти, с някои малки изключения. Батерията се намира под предната седалка и започваме с нея, защото има нещо, което малко не ни се връзва. Във видеото собственикът на тук тукчето показва батерията, на чийто капак пише 72V 100Ah. Това означава 7.2 кВтч капацитет.

Странното идва, когато човекът казва, че прави по 120-150 км с едно зареждане. Бьорн прихваща долната граница и коментира около нея, но ако направим бърз паралел с Renault Twizy, неговата батерия е с капацитет 7 кВтч (използваем 6.1 кВтч) и реалният пробег е около 70 км. Може да направи 80 км с много икономично каране и при много добри атфосферни и пътни условия.

Затова 120, пък камо ли 150 км ние се виждат като трудно постижение със същата батерия, предвид че в електрическия тук тук могат да се возят и трима.

Останалата част от семплата техника е отзад. Под задната седалка са поместени управлението и зарядното. Не стана ясно каква е мощността му, но според младежа батерията се зарежда за около 2 часа от обикновен контакт. Това пак малко не се връзва, но все пак е възможно, ако успееш да изкараш 16А от контакта (вместо 13А както масово е у нас) и зарядното е с мощност 3.6 кВт.

Изненадващото в това возило обаче е друго. Електромобилите все още са по-скъпи от ДВГ колите, понякога доста, но електрическият тук тук е с близо 10% по-евтин от бензинов или около €9,300 спрямо €10,200.

Как ги правят тия работи така в Тайланд, нямаме идея.

Виж видеото:

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари