Петък, 09 Март 2012 08:16

Ето как ще изглежда и колко ще струва Renault ZOE (видео)

От
Електрическият Renault Zoe в окончателен вид

Интересно е дали ако продуктът, който произвеждате на работното си място, е изложен някъде до входа в готовия си вид, ще ви мотивира повече в работата? Защото с такава цел, например, компактният Renault ZOE е изложен във фабриката, където с произвежда – да мотивира работниците. Това беше миналата година, но сега, на започналия вчера за публика Автосалон Женева 2012 френският автопроизводител демонстрира производствена версия на електрическия ZOE – финалният четвърти модел в своята Z.E. електрическа гама...

Renault ZOE визитка
Батерия Li-ion
22 кВтч
Електромотор 88 кс 222 Нм
Макс. скорост 135 км/ч
Ускорение 0-100 8.1 сек.
Пробег до 210 км*
Зареждане бавно 6 ч.
Зареждане бързо 30 мин.
Подмяна на батери да
Маса 1,392 кг
Обем на багажника 292 л.

ZOE е B-сегмент модел, който се присъединява към вече излезлите на пазара в някои дръжави Kangoo Z.E., Fluence Z.E. и Twizy Z.E. и в тази малка група можем да обединим двата по-малки и съответно двата по-големи модели по един признак – Kangoo и Fluence са електрически варианти на конвенционални модели, докато ZOE и Twizy са създадени от самото начало като електромобили.

В техническо отношение ZOE ще използва електромотор с мощност 88 кс и въртящ момент 220 Нм, а максималната скорост е ограничена до 135 км/ч. Това все пак е модел с градско предназначение, а още една причина за ограничението е гарантиране на доста приличния пробег от 210 км, който според Renault "в най-лошия случай" може да спадне до стотина километра.

Реално моделът ще влезе в продажба от октомври 2012 г., при това официално с *по-реалния пробег от 160 км с едно зареждане (виж таблицата) , като вече се работи по второ поколение ZOE (разбирай батерия за ZOE), което от 2014 г. да осигурява пробег от 350 км. Упс, това е колкото на базовия Tesla Model S, но на два пъти по-ниска цена. За това, разбира се, си има причини. Renault обяви ZOE цена от €20,700 за Франция (където обаче има и правителствена отстъпка от €5,000 за покупка на електромобили и цената спада на €15,700), но тази по-ниска цена е възможна поради факта, че батерията се отдава отделно на лизинг и не се включва в цената на самата кола. В базовия си вариант пък Tesla Model S струва $57,400 барабар с батерията. Новото поколение батерии на Renault ще позволява удвояване на пробега с необявена засега технология, след като Renault прекрати инвестицията си в литий-манганови батерии заради спиране на строежа на предназначения за целта завод. Така и така говорим за батерии – и ZOE, като Fluence Z.E., ще разполага с технологията за подмяна на батерии в пунктове на Better Place, което при наличие на достатъчно такива премахва изцяло притесненията от по-късия пробег.

Актуализация 22 март:

На нашата Facebook страница има питане за цената на едно зареждане на батерията на ZOE. Принципно разходът се изчислява лесно - просто умножавате капацитета на батерията по цената за кВтч у нас (съответно за дневна и нощна тарифа) и получавате сумата, която ще изразходите за изминаването на максималния пробег с едно зареждане. При ZOE максималният пробег с едно зареждане е 210 км, което при 22 кВтч батерия и цена 15 ст/кВтч означава, че сумата, която ще изразходите за изминаването на 210 км е 22 кВтч Х 0.15 ст = 3.3 лв (или малко над 1.5 лв за 100 км). Какви условия има тук?

1. Максималният пробег, който производителят дава на електромобила е постигнат в оптимални условия - сравнително топло време, движение по равен път, средна скорост примерно 80 км/ч и др. Ако вашият стил на каране предполага 'излизане' от тези параметри, може да изминавате по-малко километри.

2. Горните цени са валидни при домашно/служебно зареждане от електро мрежата. При зареждане от обществена зарядна станция цените може да са различни и се определят от оператора (чували сме за 'тарифи' от рода на 12 лв за едно зареждане...

Едно сравнително рядко срещано явление е непромененият спрямо концептуалния модел външен вид, както го виждахме на последните няколко автосалона, но предвид факта, че както вече споменахме, колата е изложена точно в този вид във фабриката, където се произвежда (този месец са изработени първите 52 демо бройки), беше ясно, че изненади няма да има.

Предните и задните светлини приличат на диаманти с небесно син отенък, а задните са особено отличаващи се, най-вече заради това, че наподобяват емблемата на компанията, под която на предния капак 'се крие' зарядният порт.

Интериорът на Renault Zoe с конзола в стил Nissan LEAF
Интериорът на Renault Zoe с конзола в стил Nissan LEAF

Интериорът е модерен, с голям сензорен екран в конзолата, наподобяваща тази на Nissan LEAF, а лостът за избор на предавка е разположен стандартно между предните седалки.

Според Renault, ZOE е оборудван с не по-малко от шест "световни премиери" като функции, доставящи потребителски комфорт, свързаност и пробег.

Вече актуалният Renault Zoe само 'по електрони'
Вече актуалният Renault Zoe само 'по електрони'

В България Renault ZOE (както и останалите електрически модели Cry) ще дойдат през 2013 г. и ако дотогава у нас не бъде гласувана дотация, като тази във Франция, за която стана дума по-горе, най-вероятно ZOE ще се продава на цена малко над €20,000, с нещо от рода на €75-100 месечен лизинг за батерията. Това все така прави модела по-евтин като разходи дори от най-икономичните дизели, при това с нулеви емисии при работата и чист нов, модерен дизайн.

ОК, стига с приказките, ето (видео) реалността

eCars.bg

Прочетено 4023 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:26
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.