Пъстра среща с "фокус електромобили" в KIA България

Блог
В този блог: Търговци, ентусиасти и техничари в една приятелска електромобилна сбирка.

В сряда сутринта се получи интересна среща с електромобили. Събрахме се в KIA България да запознаем KIA Soul EV с BMW i3, да покараме колите и да обсъдим как да продължаваме напред с електрическата мобилност в България...

Получи се пъстро откъм хора – домакините от kia.bg, Юлиан Ангелов от Омникар Ауто заедно с електромобилния механик на компанията Косьо,  Ангел Николов и Мартин Заимов от БАЕПС, плюс мен – авторът на този блог като част от екипа на eCars.bg (и също от БАЕПС). Включи се и управителят на сервиза на KIA – Илия Петров. Липсваха ни само дами...

Поводът беше размяна на по едно кръгче – в KIA да завъртят i3-ката, а ние тяхната "електро душа". Вече имах възможност да направя eCars.bg Soul EV тест по-рано през седмицата, а сега електромобила тестваха и колегите.

После се качихме при Храбрин Иванчев, изпълнителния директор на Киа Моторс България, който ни покани да се запознаем и набързо се отвориха много ЕМ теми. Говорихме за колите, за доставките, за цените, но и за отношението на държавата към електрическата мобилност, обществените поръчки, зарядните станции и още.

В KIA и в Омникар Ауто вече има такива с мощност 22 кВт, от които в пълна степен може да се възползват Renault ZOE и Tesla Model S. Но фокусът на разговора беше върху масовизирането и достъпността за всички. Единодушно се съгласихме, че е време вегирите бензиностанции да реагират и да започнат да монтират бързи зарядни.

Освен тях, моловете и големите търговски обекти са много удобни за монтиране на станции за зареждане и там е по-лесно, защото собствеността често е частна и решенията се взимат самостоятелно. Много важно е обаче общините също да се ангажират със заделяне на места за зареждане на електромобили, а електрическите компании да осигурят енергията. Решихме, че трябва да продължаваме с активните действия в тази посока, за да стимулираме институциите да подкрепят използването на електромобили.

Говорихме и за колите – всеки си харесва по нещо и в двете, като има и какво да се желае. Естествено не пропуснахме и други марки и модели. Стана много добре – търговци от различни конкурентни компании да се съберат в името на бъдещото развитие на бизнеса обменяйки полезен за всички опит заедно с нас като активни електромобилисти.

Разбрахме, че в KIA са направили поръчка за още Soul EV заради интереса към модела. Очакваме и предстоящото пристигане на Renault ZOE. Другите търговци едва ли ще закъснеят много и още през тази година може да видим у нас електромобили от VW и Nissan. А това е, което ни трябва – повече електромобили, за да тръгне пазарът в България.

До нови срещи и реализации!

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

БРАВО - всичко на масата, стига сме мишкували ...!

nedi alex
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари