В Япония зарядните станции за електромобили вече са повече от бензиностанциите

Блог
В този блог: За колите на ток в Япония вече има десетки хиляди зарядни точки.

Това изненадващо откритие идва от Nissan, според която броят на зарядните станции (вкл. бързите и домашните) за електромобили в Япония, вече е към 40,000, а бензиностанциите са около 34,000...

Вярно е, че устройства като домашните зарядни за електромобили въобще не е правилно да се сравняват с бензиностанция, но е изумително как само за няколко кратки години от излизането на съвременните масови електромобили на пазара в Япония вече имат толкова много места за зареждане.

Японците очевидно не се занимават с "яйцето и кокошката" или кое първо – електромобили или зарядни станции. Произвеждат и разпространяват и двете много интензивно. И е ясно защо го правят – второто поколение електромобили след две години ще минава по 300 км с едно зареждане, но сегашните правят обикновено по 120 км и затова са нужни повече зарядни станции.

С идването на тези електромобили "номер 2" от 2017 г. много от сегашните притеснения ще отпаднат. Може да дойдат други, като натоварването  върху мрежите, за което ще е нужно ново интелигентно и усъвършенствано управление, както и модернизиране на самите мрежи.

От време на време използваме възможността да напомним как BMW се отдели от Mercedes и Audi, с новата си електромобилна i-програма, каквито другите две марки нямат. Не и така целенасочени с нови изцяло електрически модели. Но това всъщност тръгна от Япония, където Nissan се ангажира тотално с електрическата мобилност, докато за Toyota, Honda и Mazda въобще не може да се каже същото.

Домашните зарядни

Към цифрите на Nissan има критика за това, че включват домашните зарядни. Но точно там е разковничето и тук и сега ние предвиждаме новия бум в икономиката и най-вече в туризма. Причината е в сайтове като Airbnb Inc. за споделяне на домове. През същия този сайт авторът на този блог вече два пъти си намира и резервира чудесни местенца за пътувания в чужбина и е само въпрос на време собствениците на имоти, които ги предлагат за отсядане, да започнат да включват в офертите си "(безплатно) зареждане на електромобил". С други думи ще му дойде времето на нашето "Сподели заряда" – тогава беше като вариант на друга платформа, но сега можем да кажем с гордост, че си имаме наше българска – VsichkoTok.bg – нужно ни е само още малко време, за да я стартираме.

Това (с нещо като 'домашни' зарядни) вече прави и Tesla Motors, която има освен Supercharger мрежата от бързи зарядни станции прави и друга – с по-малки устройства, монтирани по хотели, ресторанти и други търговски обекти. Така много хотелиери по света вече привличат нови клиенти, като им осигуряват възможност да зареждат електро колите си докато отмарят.

След САЩ и Азия тази Tesla мрежа идва и в Европа от 2015 г. и в един момент със сигурност ще има хотели и ресторанти в България, които ще станат част от нея.

А на японците – браво. Покрили са си държавата стабилно със зарядни и вероятно ще продължават. И ние ще си я покрием нашата, хем че по-бавнично го даваме, но затова работят твоите приятели от eCars.bg – за да се случи и у нас :).

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения