В Нотингам тръгват 13 нови електробуса, 2 в Билбао

Електромобили

В този блог: Все повече градове добавят електрически автобуси към градския транспорт.

Най-новото попълнение от електробуси в градския автопарк е в английския град Нотингам и в испанския Билбао...

В Нотингам тръгват 13 нови електробуса от BYD и ето нещо впечатляващо – те не са първите, а са свежа добавка към вече обикалящите града 45 електро автобуса. Новите електро возила ще пътуват по CentreLink и EcoLink маршрутите, които са проектирани да извеждат трафика покрай градския център.

От 2012 г. насам, настоящите 45 електробуса, произведени в Йоркшир от Optare, са спестили разходи за гориво в размер на около £300,000, което е от своя страна е спестило изхвърлянето на 1,000 вредни емисии в атмосферата.

Инвестицията в електробуси е част от целта на Нотингам за намаляване на вредните емисии и подобряване на качеството на въздуха. До 2020 г. местните власти смятат да въведат зона за чист въздух.

Подобна новина идва и от испанския град Билбао, където два нови Irizar i2e електрически автобуса са добавени към автопарка на общината. Пробегът им е около 200 км с едно зареждане, което ги прави подходящи за множество маршрути. Оборудвани са с натриево-никелови батерии, които захранват електромотори с мощност 180 кВт и въртящ момент 1500 Нм.

У нас, софийският кмет Йорданка Фандъкова призна, че използването на горива в градския транспорт допринася в значителна степен за замърсяване на въздуха в града. Припомняме, че през 2016 година софийска община закупи над 150 дизелови китайски автобуса. Били по-евтини. Не се и съмняваме, но всички знаем поговорката "евтиното е скъпо". Дано нашите общини намерят смелост, желание и средства да започнат да купуват електрически автобуси час по-скоро.

От: Cleantechnica


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения