VW ще инсталира 36,000 зарядни станции в Европа до 2025

Електромобили

Volkswagen Group обяви намеренията си за значително разширяване на инвестициите на компанията в инфраструктурата за зареждане на електрически автомобили, като до 2025 г. планира да инсталира 36,000 точки за зареждане в Европа.

VW вече участва в разгръщането на някои мрежи за зареждане, като „Ionity“, но германският автомобилен производител планира да разшири собственото си пряко участие в EV зареждането.

Volkswagen се стреми към бърз пробив в света на електрическата мобилност и удвоява усилията си в областта на инфраструктурата за зареждане. В цяла Европа до 2025 г. групата ще инсталира общо 36,000 точки за зареждане; 11,000 от тях ще бъдат разработени от марката Volkswagen. Те ще бъдат инсталирани на заводите на VW и на около 3,000 Volkswagen представителства във всички големи градове.

Като цяло групата ще инвестира около 250 милиона евро за изграждането на тези станции.

Томас Улбрих, член на Управителния съвет на Volkswagen сподели в прес съобщение, че:

„Зарядната инфраструктура ще става все по-важен фактор за бързия пробив на електрическата мобилност в Германия. Зареждането на електрическа кола трябва да стане също толкова лесно и нормално, колкото и зареждането на смартфон. Ето защо се нуждаем от значително повече станции за зареждане в обществените пространства и прости правила за инсталирането на зарядни станции в частни обекти. Volkswagen възнамерява да изпрати сигнал и се включва в разработването на инфраструктура за зареждане на всички нива.”

От VW казват, че са наясно с моделите на зареждане на електрически превозни средства, и че са наясно с това, че в над 70% от случаите зареждането ще се извършва в домашни условия.

Поради тази причина те планират да предлагат на клиентите си решения за домашно зареждане, чрез новата си енергийна компания Elli. Над 4,000 зарядни станции ще бъдат инсталирани по всички офиси на компанията в Германия, като тези станции ще бъдат достъпни и за публично ползване.

Всяка инвестиция в инфраструктурата за зареждане на електрически превозни средства е добре дошла и тази не е изключение.

От VW започват да изглеждат някак все по-ангажирани с прехода към електрическа мобилност и очакваме с нетърпение първи отзиви и реакции към ID.3,  който вече е натрупал над 20,000 предварителни резервации.