Как потребителите ще плащат за електромобилния бум в Норвегия?

Електромобили

Това дърво сме го яли всички по много пъти и по всичко личи, че ще продължаваме да го ядем и занапред по един или друг начин.

Увеличаването на електромобилите на пътя е много хубаво нещо, но то носи със себе си и съответните промени на много нива, за които някой трябва да плати.

В случая става въпрос за Норвегия, където бумът на електрическите коли продължава да държи високо темпо и през март тази година бе достигнат нов рекорд с общо 60% от всички нови регистрации в полза на електромобилите.

Това нарастване на електричките води със себе си нужда от ъпгрейди по енергийната мрежа на страната и по данни от наскоро направено проучване за следващите 20 години ще са нужни €1.1 милиарда за промени, които да отговорят на нарастващия брой на електромобили в страната.

Кой ще ги плати тези €1.1 милиарда? Ами по всичко личи, че цената на тока просто ще скочи и потребителите ще платят за тези надстройки с по-високи сметки за ток. 

В проучване, проведено за норвежкия енергиен регулатор DNV GL, държавно назначената консултантска компания Poyry твърди, че до 2040 г. ще са необходими инвестиции в електрическата мрежа на стойност до 11 милиарда крони, ако повечето пътнически автомобили се захранват от електричество, а водачите поддържат настоящите си навици на зареждане.

Дали караш електромобил или не няма да има значение, защото увеличението в цената ще важи за всички, тъй като отделната тарифа за таксуване на зареждането на електромобили е много малко вероятна опция.

Данните на Poyry показват, че 60% от инвестицията ще бъде за мрежи с ниско напрежение, 10% за подстанции, 28% за мрежи с високо напрежение и 2% за трансформатори с високо напрежение.

Начинът за намаляване на разходите за собствениците на електромобили ще бъде чрез промяна в начина и времето на зареждане. Зареждането на батериите през нощта ще намали новите разходи за мрежата почти до нула, докато зареждането в следобедните часове и само когато батериите са сравнително празни, ще изисква малко над 4 милиарда крони инвестиции.

Подобни промени вероятно се задават и на много други места по света, така че всеки, който има възможност, просто трябва да зарежда през нощта и всичко ще е ток!

Според Poyry до 2040 г. по пътищата в Норвегия ще има около 1,9 милиона електрически автомобила с комбинирано годишно енергийно потребление, което не трябва да надвишава 5 тераватчаса.

Норвежците са си поставили за цел през 2040 г. да няма бензинови и дизелови коли по пътищата на страната и ако продължават с това темпо вероятно могат и да скъсят този срок.

Към днешна дата от общо 2.7 милиона превозни средства, които са в движение, над 220,000 са електрически.

ignor-tv.jpg
welcome-ecars.jpg