Сравнение между бързото зареждане на Model 3 и Audi e-Tron на IONITY зарядна станция

Електромобили

Прословутото бързо зареждане, което всички нетърпеливо очакваме да даде тласък на електрическата мобилност всъщност вече го има, макар все още да не е масово достъпно. 

Технологията е на лице и благодарение на ентусиасти като Бьорн Ниланд много хора по света могат да научат ценна информация за електромобилите и начина им на работа.

Бьорн продължава да пуска ценни материали по мрежата и в последното си видео направено съвместно с Уилям Хенум той показва каква е разликата при бързото зареждане на Tesla Model 3 и Audi e-Tron Quattro.

На този етап това са единствените два електромобила в серийно производство, които могат да зареждат с такива големи мощности и е интересно да се види каква е разликата при зареждането и какви предимства/недостатъци има всяка от двете коли в това отношение. 

На първо място, трябва да се отбележи, че Tesla ограничава комбинираното CCS зареждане до 200 кВт спрямо 250 кВт лимит на собствените си зарядни станции на Tesla в САЩ.

Както ще видиш във видеото по-долу, Model 3 се зарежда със 180 кВт от около 10% до 40%, след което мощността пада значително под максималната за зареждане.

В рамките на по-малко от 10 мин Model 3 успява да зареди от 5 до 40%, което е доста добър пробег за толкова кратко време.

В крайна сметка и двете коли достигат до 80% пълна батерия горе долу по едно и също време, но докато Audi e-Tron успява да поддържа по-бърза скорост на зареждане за по-дълъг период от време, Model 3 получава близо 50% повече пробег за същото време зареждане.

Audi e-Tron може да постигне и по-добри резултати, но за тази цел трябва да се отключи софтуерно достъп до целия капацитет на батерията или поне до по-голяма част от него.

Audi сподели наскоро, че от съображения за сигурност и желания да намали максимално деградацията на батерията не позволява достъп високите и ниски проценти.

Така че реално батерията на e-Tron, която е с капацитет 90 кВтч работи с ефективност на такава с капацитет 80 кВтч, а като добавим към това и по-големите размери и тегло спрямо Model 3 и виждаме защо едната кола има пробег от 300-320км, а другата от 450-500.

Не е важно, коя от двете коли ще се зареди с 1 мин по-бързо или ще поддържа по-бърза скорост за по-дълго време, ако накрая и двете свършват работата за едно и също време и пробега е достатъчен.

Важно е да се показва как работят тези нови електромобили и технологии и че всичко това въобще не е далечно бъдеще.

ignor-tv.jpg
welcome-ecars.jpg

Най-нови теми от форума