Бивши Tesla служители правят фабрика за батерии в Европа с ABB

Компоненти

В този блог: Бивши служители на Tesla напредват с проекта си за изграждане на фабрика за батерии с нов ключов партньор. 

Доста хора напуснаха Tesla тази година и сред тях бяха бившия заместник-председател на Tesla за управление на веригата за доставки Peter Carlsson и друг бивш изпълнителен директор на веригата за доставки, Paolo Cerruti.

След напускането си специално те двамата се обединиха в създаването на нова компания наречена Northvolt, в опит да изградят своя собствена фабрика за батерии в Европа, и вече успяха да привлекат важен партньор в лицето на гиганта ABB, който разработва продукти за електрификация и системи за автоматизация на индустрията.

Двете компании обявиха вчера, че са подписали Меморандум за разбирателство и ABB скоро ще започне да снабдява Northvolt със системи за завода за батерии и ще инвестира в началната фаза на проекта.

Ulrich Spiesshofer, главен изпълнителен директор на ABB, коментира новината така:

"Ние сме развълнувани да подкрепим проекта на Northvolt за изграждането на фабрика за батерии. Тази уникално интегрирана фабрика ще бъде истинска демонстрация на водещата роля на ABB в индустриалната автоматизация и интелигентната електрификация и ще помогне да се отговори на все по-нарастващото търсене на интелигентни и по-зелени решения за съхранение на енергия."

ABB ще помогне на NorthVolt да изгради демонстрационна линия, която да бъде готова до 2019, а фабриката се очаква да започне производство през 2020г.

Засега те са насочили към капацитет от 8GWh годишно през 2020 и имат за цел да достигнат капацитет от 32 GWh, след като цялата фабрика бъде завършена през 2023г. Те планират да произвеждат както призматични, така и цилиндрични клетки.

Очаква се да бъде най-голямата фабрика за акумулаторни батерии в Европа и сравнима по капацитет с настоящата фаза на Gigafactory 1 на Tesla в Невада.

Главният изпълнителен директор на Northvolt добави:

"Светът се движи бързо към електрификация. Искаме да дадем възможност за този преход, като изградим най-големият завод за литиево-йонни батерии на европейския континент и произвеждаме най-зелените батерии в света. АBB е начело на електрификацията и ние сме щастливи да ги включим като стратегически партньор, ключов доставчик и инвеститор."

Northvolt започва да изглежда все по-обещаващо и фактът, че ръководството на компанията има солиден опит зад гърба си в изграждането на вериги за доставки, това определено ще от голямо значение за по-бързото развитие на фабриката и мащабното производство на батерии.

Tesla очаква да похарчи около $4 милиарда за пълното изграждане на своята Гигафабрика и на Northvolt определено ще са им нужни още не малко пари за постигане на зададените цели, но сътрудничеството с ABB и най-голямата електрическа компания Vattenfall определено е един доста добър старт за тях.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения