Samsung ще си осигурява кобалт за EV батерии от рециклирането на мобилни телефони

Компоненти

В този блог: Samsung SDI търси алтернативен начин за добиване на кобалт чрез рециклиране на употребявани мобилни телефони.

Samsung SDI Co планира да рециклира кобалт от употребявани мобилни телефони, за да си осигури достатъчно количество от ценния метал за направата на батерии за електромобили.

Все повече компании, които се занимават с производството на батерии за електрически превозни средства се опитват да намалят зависимостта си от Демократична република Конго, като източник на кобалт.

Африканската страна, измъчвана от десетилетия на корупция, насилие и детски труд, произвежда повече от половината от световните доставки.

Увеличаването на търсенето, след бума в производството на електрическите автомобили, и липсата на големи алтернативни източници е увеличило цената на ценния метал тройно от 2016 г. насам.

Samsung SDI, филиал на Samsung Electronics Co., планира да купи дял в компания, която се занимава с рециклиране и да подпише сделка за осигуряване на нужното количество кобалт. Това ще стартира и конкуренция между корейския производител и компании като Volkswagen AG, BMW AG и Panasonic Corp., които също се опитват да намерят алтернативни източници за добиване на метала.

Загрижеността за цените е най-големият мотивиращ фактор за SDI ", каза Лий Хиун-Бок, изследовател в Корейския институт по геология и минерални ресурси.

"Поддържането на ниски цени е жизненоважно, когато китайските конкуренти представляват заплаха и вече е ясно на всички, че тенденцията към рециклиране, за да се намали зависимостта от Конго, е необратима."

Засега от Samsung не казват името на компанията, с която ще си партнират, вместо това споменават в изявлението си American Manganese Inc. и Umicore SA като водещи фирми за рециклиране.

Umicore е сред най-големите потребители на кобалт в света и инвестира в увеличаване на капацитета за рециклиране на метала в съоръжението си в Олен, Белгия.

Рециклирането ще бъде от съществено значение, тъй като добивът на суровини няма да бъде достатъчен, за да отговори на потребностите на света, ако търсенето на електрически автомобили продължава да нараства с текущия темп след 2025 г., споделя изпълнителният директор Марк Гринбърг миналата седмица.

Използваните телефони могат да се доставят отвсякъде. Samsung Electronics произвежда ежегодно стотици милиони устройства с батерии, които съдържат материала. През юли компанията съобщи, че от рециклирането на части от милионите дефектни смартфони Note 7 могат да се извлекат 157 тона кобалт, мед и други ценни метали.

Технологиите за извличане на минерали от мъртви батерии могат да добавят 25,000 метрични тона доставки до 2025 г., според прогнозите на анализаторите от CRU Group.

След като доставките на кобалт от телефоните се стабилизират, Samsung SDI може да последва примера на Toyota Motor Corp. и Panasonic за извличане на материали от употребявани хибридни електрически автомобили. Bloomberg New Energy Finance очаква 311,000 тона електрически автомобилни батерии да спрат да работят до 2025 г.

Samsung SDI също така ускорява разработването на продукти, използващи повече никел, включително никел-кобалт-манганови батерии, в които съотношението на никела е до 88%.

Компанията също така иска да премине към направата на батерии от никел-кобалт-алуминиев оксид, в опит да се намали до минимум използването на кобалт при направата на батериите за електрически превозни средства.

От: Bloomberg

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари