VW инвестира 900 милиона евро в шведския производител на батерии Northvolt

Компоненти

Шведската компания, Nortvolt, която бе основана от бивши служители на Tesla ще работи съвместно с VW по строежа на завод за електромобилни батерии и компоненти.

VW ще инвестира 900 милиона евро, като част от сумата е предназначена за планиран съвместен завод, а останалата част ще се използва за закупуване на 20% акции в Nortvolt.

Наскоро стана ясно, че VW няма да може да си набави нужното количество батерии за подпомагане на старта на масово производство на електромобили тъй като от SK Innovation и Samsung им казаха, че няма да могат да се справят с такива големи обеми от батерии.

Развалените договори явно са принудили VW да мисли бързо за алтернативно решение и по всичко личи, че с подобна стъпка немците ще се опитат да си направят собствена батерия използвайки технологията на Nortvolt.

При условие, че са спазени рамковите условия на споразумението, заводът ще бъде построен през 2020 г., и ще започне производството на батерии в края на 2023/2024.

За старт е планиран годишен капацитет от 16 гВтч, които да се увеличат до 24 през следващите две години.

В допълнение към VW и други компании като Goldman Sachs, BMW, AMF, Folksam Group и фондация IMAS са инвестирали в Northvolt. Компанията вече е натрупала инвестиции за над $1 милиард и планира с тях да построи собствена фабрика в Швеция.

Строителните работи по фабриката за батерии, която първоначално ще има годишен производствен капацитет от 16 гВтч ще започне през август.

Немците всячески търсят начин да се отделят от азиатските производители на батерии, но по всичко личи, че поне за следващите 2-3 години те все още ще са силно зависими от тях.

Tesla също дава знак, че се ориентира към собствено производство на батерии и наскорошното закупуване на Maxwell вероятно е било точно с тази цел.

Panasonic наскоро сподели, че с идването на Model Y ще настане проблем с обема на батериите и те няма да могат да се справят, така че има логика Tesla да търси други варианти за решаването на този потенциален проблем.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения