350 кВт зареждане за 10 минути ще разработват в САЩ

Полезно и ефективно

В този блог: Американското енергийно министерство проучва супер бързо зареждане на електромобили.

Сегашните DC бързи зарядни станции масово са с мощност 50 кВт, като има и малък брой 100 кВт устройства. Supercharger станциите на Tesla са още по-мощни – до 135 кВт. Вече се работи по 150 кВт CCS зареждачки, но новите планове на сегашното американско правителство включват разработване на много по-мощни зарядни – 350 кВт...

Проектът е част от други големи проекти в подкрепа на електрическата мобилност – не е самостоятелен. Реално това е инициатива на американското енергийно министерство за партньорство с националните лаборатории по проучване на възможностите за зареждане с мощност до 350 кВт. С такава мощност батериите на следващото поколение масови електромобили (около 60 кВтч) биха се зареждали за десетина минути (ОК може би не чак до 100%, но поне до 90%).

Проучването трябва да бъде завършено тази година, като целта е да се съберат данни за електромобилите, батериите, инфраструктурата и икономическите усложнения при такова бързо зареждане.

Наистина, 10 минути – на това вече му викаме бързо зареждане. Или половин батерия за 5 минути, както ти харесва. В сравнение със сегашните 30 минути за зареждане на 20 кВтч батерия на 50 кВт DC станция, 350 кВт и 10 минути звучат много повече като бързо.

Енергийното министерство на щатите обаче не е единствената институция, която смята да проучва 350 кВт зареждането. CHAdeMO фондацията също вече проучва потенциала за 350 кВт зареждане, чието разработване ще зависи много и от това колко клиенти ще има за такава бърза услуга. Както сме свикнали за по няколко минути да си пълним колите с гориво сигурно е логично да мислим, че ще се хареса на всички.

За да се получи, ще са нужни много по-големи мощности. Представи си вариант три такива устройства работещи самостоятелно с пълната си мощност – това си е цял мегават. Нооо, Земята сме надупчили да смучем петрол от километри дълбочина, та колко му е на наредим на много места мегаватови зареждачки.

От: Cleantechnica


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (2)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Ето това е вече бързо зареждане С тея темпове, май вече ще строим Белене

Илиян Звездоброев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Абе чета ги тези неща от известно време. Как ще направиш зарядни за автомобили които ще отдават 350Квт мощност. Ако има 5 места с тази мощност това значи 1,7 Мвт мощност. Ако не си близо до електроцентрала незнам как ще се пренесе толкова много електричество до тези зарядни.

сдфсд
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари