На върха на Владо Тричков всичко е ток

Полезно и ефективно

ВТ. Като Владо Тричков, не като ВсичкоТок, но има едно място във Владо Тричков където всичко е ток.

Съвсем сигурно е, че са повече от едно. Но това...

Какво ли е да ти прережат плочата, ако си стара къща? И да ти сложат рекуператор, тунели за бельо и да те превърнат в енергийна стисня?

Звучи ми малко като да ти изрежат двигателя на колата и всичките му разклонения, да ти вкарат някоя и друга батерия в тунела за кардана и след промяната да започнеш да изстискваш много повече енергия отпреди.

Така е в моята къща на село - старите прозорци осигуряват "циркулация" на въздуха в не толкова желания вариант, а допреди да започна да ходя натам с електромобил, пътувах с бензинова кола, чийто двигател има много по-малък КПД от този на електромотора на електричката.

Запомни си мисълта, ако нещо ти идва коментар по това отгоре, да видиш първо за какво става дума във Владо Тричков.

2009-та, 2010-та е и се заформя един проект.

"Бях поканен от клиента си (стар приятел) в края на 2010 за да ми покаже своя нова придобивка. Беше закупил маломерна едноетажна жилищна постройка с приказна гледка и планираше сериозно пристрояване и надстрояване. Търсеше решение, но при изричното условие - без събаряне на съществуващата сграда."

Отпивам глътка кафе и моят приятел и съученик арх. Георги Цочев продължава. В неготово ателие сме да ми разкаже за проект за къща функционираща перфектно след близо 10-годишна експлоатация.

Основното строителство започва и завършва в рамките на година и половина, изпълнена е къща, басейн, барбекю заедно с термо/соларно/акумулаторна група. На следващ етап и в течение на няколко години пълноценно обитаване се случват фитнес и склад. На практика и двете за вкопани в терена, като само една фасада (в случая с фитнеса две) гледат към дефилето. Къщата е с проект за основно застрояване, а всичко останало е допълващо застрояване в рамките на допустимите показатели. Всички фотографии в този блог са собственост на арх. Цочев. Художествена фотография - Антон Нихтянов.

Екологичен дом

Преустройство се прави по-трудно от ново строителство, но Жоро трябва да се съобрази с искането и да вклини идеите си във вече излят бетон. Буквално:

"Подготвих 3Д модел и скоро след това, започнахме да уточняваме подробности, касаещи узаконяване и работни чертежи. От старата къща щеше да остане прерязана от стълбището първа плоча и няколко колони. При около 60м2 заварена жилищна площ, новата постройка се очертаваше да бъде около 200 м2".

Защо този проект ме заинтригува, че да го разпръснем из пространството с нашия електромобилен блог? Жоро отдавна се интересува от електромобили, не веднъж сме говорили по темата, подготвя се да смени настоящата си кола с електричка, но и нещо по-важно в случая - вградил е полезни технологии в къщата на върха на Владо Тричков, с някои от които веднага направих паралел с електромобила.

Всъщност eCars е повече от блог само за електромобили. Обичаме много рубриката Полезно и ефективно и електромобилите са само част от една по-широка представа за свеж и готин живот за нас. А животът си до голяма степен прекарваме в дома. Вълшебно е, когато домът е свеж и готин. Трябва му много посвещение, за да стане такъв, знаеш. Жоро знае.

"Това е обектът в кариерата ми с най-много прекарани часове в проектиране на база квадратен метър. Причината е не само във факта, че преустройство се прави по-трудно от ново строителство, а и защото клиентът ми, с напредване на проектирането, а по-късно и по време на изпълнението, развиваше усет и око за детайла. Има добра причина за съществуването на всеки елемент в един добър проект и този елемент е тясно обвързан с всичко останало в общата картинка. Той възприе тази постановка като своя на много ранен етап и отговорно проследяваше всяка връзка в проекта. В допълнение, често провокираше още по-дълбок анализ за всяка идея или проектно намерение. Подобна страст проявяваше към всичко свързано с автоматизация, енергийна ефективност и рециклиране."

Близо сме до детайлите и даже, както обикновено правим с електромобилите, ще ги подредим ей сега в табличка, да се вижда с един поглед какво изпъква. Само още малко отклонение. Този път за мястото. Владо Тричков. Някъде над Владо Тричков.

"Великолепната гледка", съзерцаващо ми казва Жоро и като гледам снимките погледът ми сякаш продобива блясъка на неговия.

"Първото нещо, което човек забелязва, като се качи там горе е дъхът спираща, великолепната гледка. Гледка, която се променя динамично с напредване на деня, сезоните, времето."

"Вярвам, че ако човек съзерцава подобна гледка достатъчно често, отношението му към заобикалящия ни свят се променя. Някак незабелязано и естествено се проявява и нуждата от опазването му, чрез прилагане на устойчиви решения. Според мен това беше и причината заданието непрекъснато да набъбва, включвайки все повече умни, активни и пасивни методи за опазване на природата."

Жоро ме грабна с решенията, които сега виждам вградени в тази чудесна къща, близо до шумната и завеяна в много неща София. Почваме ги:

Елементи на една устойчива система

  • Рекуператор
  • ВДЪХновяваща вентилация и циркулация
  • Хитрини в скрити пространства
  • Система за управление на сградата
  • Термо/соларно/акумулаторна група
  • Прозорци с мисия
  • Визуални игри
  • Издръжливост чрез умно проектиране

Не се сдържах, поставих рекуператора на първо място. Ще разбереш за какъв рекуператор става дума, но сам бидейки нещо като превърнал се в почти постоянен рекуператор индивид, свикнал дотолкова с рекуперирането в електромобилите, които кара, извадих този технологичен елемент на първо място.

Ако си сдържал/а дотук, време е и за първи снимки. Понеже снимковата история на Жоро в обилна и само нея да я гледаш подредено пак ще разбереш много за прерязаната в името на ефективността къща на върха на Владо Тричков. Къща, която може да те стопли и охлади с лекота присъща за природата.

Ето я, като че ли молеща за преобразяване, някъде във времето преди десетина години:

Пътешествието започва. С едно важно прерязване.

Няма как да ти разкажа тази дълга история в супер подробности. Но мога да изкарам важните елементи от нея пред погледа ти, за да се получи нещо като времева картинка.

Молив и въображение. И нещата започват.

Ето я просеката (от прерязването на плочата). Започва да вкарва усет в идеята. И в нахлуването на други идеи. Виж потока:

Започвам така не само защото се вижда една основна част от идеята, но и защото е свързано с рекуператора. Иска ми се да скоча веднага към него, обаче трябва да следвам пътя на Жоро, строителите и разгръщането.

Първа малка фотогалерия:

От малкото, към голямото. Отляво, един малък, но всъщност много голям детайл – изолация. Не, ИЗОЛАЦИЯ. Яко! После, винаги привличащата ме гледка на необезопасения здравеняк на върха и накрая цялата къща придобиваща вид, с момчетата вглъбени всеки в своя малък работен свят.

Както и тези отпреди стотина години:

Всеки елемент е тясно обвързан с всичко останало в общата картинка. В този смисъл, скелетът на къщата вече предполага и останалите елементида бъдат планирани навреме. Сред тях са бъдещи вградени в стените автоматизирани щори, улей за бельо и, разбира се, системите за енергийна ефективност сред които са въздуховоди и рекуператор.

Време е за рекуператора!

Този е на Жоро, затова ето го обяснен с неговите думи:

Какво е рекуператор?

"Отработеният и затоплен въздух се изсмуква от цялата къща и преди да бъде изведен навън топлината му се отнема в топлообменник наречен рекуператор, през който (без директно смесване) преминава и се затопля пресният въздух, навлизащ в къщата отвън. Затопленият по този начин въздух се доподгрява до необходимата температура със средство избрано от BMS-а и налично в момента (соларни колектори или газово котле). През лятото процесът е същия, но в системата охлажда термопомпата. Преди да бъде изведен от къщата, студът от охладения въздух се отнема, за да охлади внесения отвън пресен, но топъл въздух, който след това допълнително се охлажда с помощта на инверторната термо помпа. Резултатът е контролируем въздухообмен от 0 до 15/h (нула до петнадесет пъти на час) при минимална загуба на топлина или студ през лятото."

rekuperator

Само въздушните потоци не ги виждах след като го слушах Жоро да описва тези въздушни въртележки, но снимките ми помогнаха. Ще видиш по-натам, пък и проверката добавя светлина по въпроса:

"Правили сме замервания с наистина впечатляващи резултати. Възстановяване до 70% от топлинните загуби. Замерването е просто и включва измерване на температурата преди (отвън) и след рекуператора (инсталация за подаване през решетките)".

Процентите ми харесват. Харесва ми и напредъкът на къщата. Рекуператорът и вентилацията ги огледахме. Натам:

Не е точно по ред на нещата, но и няма как да е. Не съм присъствал. Нещата, които ме впечатлиха, обаче, ги описвам едно по едно, с проба да не е безредно и на парче.

Хитрини в скрити пространства.

Като го видях Жоро да ми показва какво е вкарано в една кухина и някак се сетих за замъците с много скрити помещения и пасажи, недоловими за окото на външния посетител.

Влизаш в банята на втория етаж, сваляш текстила от себе си и го мушваш в една ниша. Хоп и пада по един улей в стената, чак долу при пералнята. Нищо да кажеш дето да е както се научихме да му викаме "уау", ама пък е хитро. Вместо да се чудиш къде да оставяш дрехите, пращаш ги къде им е мястото като им идва времето за една порция "рекуперация". Влизай в пералнятааааа!

Жоро ми дава интересно обяснение за хитрините:

"Имаш избор да похарчиш, да речем, 18 хиляди лева за дизайнерски диван. Или да пренасочиш парите към разработване и вграждане на хитри и полезни технологични решения в къщата. Моят клиент избра второто. Това е устойчиво."

За другите скрити хитрини няма да ти разказвам. Любопитно е, обаче искам да има време и за останалите елементи от списъка.

Хайде още само една. Някъде из снимките долу ще видиш една кръгла лампа над една масивна дъбова (предполагам) маса. Тяааа... има нещо общо с рециркулацията на въздуха.

Жоро пояснява:

"Кръглата лампа е всъщност и абсорбатор. Участва активно в принудителната вентилация. Принципът на който принудително вентилираш сграда е обичайно един и същ: - нагнетяваш пресен и затоплен въздух в спални и дневна - почивка и измукваш замърсен въздух от сервизни помещения - кухня и бани. Лампата-абсорбатор е изключение от това правило защото е в дневната, но се включва само ако в помещението се пуши...

Според домакина, това е доста практично за случаите когато имаш гости, а сред тях и пушачи."

Дълго време правих целия този блог. И накрая се позачудих къде да вмъкна и едно видео, от онези дето показват по-нагледно на кое какво му е предназначението и как е измайсторено. Ми хайде за почивка тук:

Оооо, айде и малко по-дългото:

Натам с елементите.

Термо/соларно/акумулаторна група

Енергийка от околността, винаги си е готино. Елементите са няколко:

Мини соларна ферма - 2КW

Достатъчна да осигури нуждите от електричество през 8-10 месеца от годината на 100% (по около 200-250KW/месец и 50-100KW зима).

UPS – 24 / 48 часа

Акумулаторна група за буфер от енергия достатъчна, за да осигури 24 часа постоянно подаване на електричество при пълно натоварване и нула подаван ток от панели (примерно - в студен, облачен, зимен ден).

Пълно натоварване означава:

  • захранване на работещи всички електроуреди;
  • помпи сондаж; и
  • улично осветление около къща.

Термо панели

20 х 2KW = 40KW термо панели за отопление, монтирани под ъгъл 30 градуса за целогодишно ползване.

Три броя сонди

Водата от сондите пълни два буферни резервоара заровени в земята всеки от по 10 тона (10 хиляди литра). Единият е за питейна вода, а вторият е за поливане и стопански нужди. Втория резервоар се пълни основно от дъждовна вода и при липса или изчерпване на такава се допълва до минимално, критично ниво с вода от сондажа.

BMS (Building Management System)

BMS следи вентилацията, осветлението, охраната и се грижи за синхронизацията между източниците на отопление, в това число от соларни батерии, термо помпа, газов котел.

Прозорци с мисия

VELUX.

"Изборът VELUX беше естественото решение," спомни си Жоро. "Съчетание на безкомпромисно качество, дълъг живот, елегантни детайли, фина изработка + автоматизация и широко-спектърна спецификация. Сградата всъщност е проектирана за VELUX или казано по друг начин, опаковката... тялото й би било различно, ако не познавах VELUX. Ако трябва да събера предимствата в един кратък списък, ще ги опиша така:

  1. Типов размер прозорец много близък до ширината на коридора;
  2. Възможност за автоматизирано отваряне и затваряне на височина 7-10м, включително със сензор за дъжд или с дистанционно управление;
  3. Възможност за пасивно усвояване на слънчева топлина през зимата, която да достига до всички помещения и на двата етажа;
  4. Блокиране на нежелана топлина през лятото с автоматизирани външни щори;
  5. Възможност за контролирана естествена вентилация, чрез създаване на "коминен ефект" при отваряне на част или всички прозорци над стълбището (благодарение на формата и позицията си стълбищната зона е ключова за вентилация на цялатакъща).

Снимки на прозорци... Може. И видео даже. Гледката е шир ("струва си" далеч не е достатъчното описание). И е покана за визуалните игри.

(От календара на Velux за 2020 г.)

Визуални игри

Ако бях ходил като Жоро безброй пъти на това ефирно място, сигурно щях да съм си играл така с погледа като него. И всички въвлечени в този проект, кой по-свободен да се отдава на визуалните игри наоколо, кой не.

Вътре в къщата са така нещата, че не ми дойде на ум друго освен да ги нарека визуални игри. Ширина във визията, проглед през едно към друго, а преградите са малко, дори са по-скоро въображаеми.

Ето. Добила е завършен вид. Мога да започна да ти я показвам. Чудна е. Но трябваше първо да опитам да те преведа през грубото и чертежното.

Една малка загадка за визуалните игри:

И още една:

Погледни навсякъде.

И все ще видиш светлина.

Преди най-накрая да спра да се стискам с хубавите снимки, за да видиш всичко в този проект в завършената му хармония, думата има Жоро:

"Бих описал Възложителя си като Клиент и Приятел, с който съм постигнал най-голям синхрон и единомислие по отношение на свой проект до момента. Оказа се, че сме с близки възгледи за света, включително относно устойчивост и прагматизъм на решенията, които си струва или не си струва да бъдат материализирани. Той напълно споделя идеята, че намесата ни като обитатели на тази планета е необходимо да бъде максимално щадяща и с подчертана грижа за природата."

Сред примерите демонстрирани в този проект са:

  • Оползотворяване на слънчева енергия – ток и топлина;
  • Рециклирането на дъждовна вода;
  • Минимизиране на разходи за отопление и вентилация чрез автоматизация;
  • Висок енергиен клас консуматори;
  • Отлична топлоизолация;
  • Употреба предимно на естествени материали – гранит, варовик, дърво, тухла.

"Наричам този свой проект еволюиращ защото от реализацията си преди близо десетилетие до момента, той продължава да бъде развиван в посока грижа за природата. Най-хубавото на дългата му експлоатация до момента е в това, че всеки от елементите в проекта издържа̀ отлично безмилостната проверка на времето и доказа, колко уместно е приложен."

Фотоси. И почти време за коментари.

По странно стечение на обстоятелствата, напоследък във ВЕЛУКС също преоткриват този свой позабравен проект. Представител на компанията, работил с арх. Цочев по проекта, се свързва наскоро с него. След кратка среща през октомври, ВЕЛУКС прави свои собствени актуални снимки на място. През ноември 2019 излиза публикация в списание ИДЕАЛЕН ДОМ на четири страници с хубави снимки и заглавие "УМЕН И ЕКОЛОГИЧЕН ДОМ В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ". Разновидност на статията е публикувана и в няколко онлайн издания. Къщата в Искърското дефиле намира място в международния календар на ВЕЛУКС за 2020 г.

Ако мога да обобщя всичко това, ще е с една (двойна) дума - ВсичкоТок. И като си помисля само колко много малки, но важни по своему елементи не успях да ти предам, се чувствам една идея по не-виновен защото има къде ди ги видиш на богато. Маааалко по-долу.

Ако пък искаш да постигнеш устойчивост и ефективност в новия си дом, изстискващи максимума от възможностите на избрана локация, бюджет и други съществени фактори, разгледай още за проекта или просто се свържи с проектантите.

Тук съм предоставил адресите на различни социални платформи, в които ателието на арх. Цочев оставя следа. Той ме увери, че информацията включително за този, а и други любопитни обекти, ще бъде периодично допълвана. Очаквай още истории описващи нагледно практични решения и разказани в снимки, текст и характерното видео.

https://www.facebook.com/progeneratebook/
https://www.instagram.com/progenerate/
https://www.pinterest.com/progenerate/
https://vimeo.com/progenerate1
https://www.youtube.com/user/progeneratedoteu/videos
https://www.flickr.com/photos/progenerate/
https://progenerate-eu.tumblr.com/
https://twitter.com/PROgenerateEU
https://www.linkedin.com/in/georgi-tsochev-975259109/

Хайде едни три последни за финал:

Хора в тази дискусия

Коментари (3)

Оценка 5 от 5 на база 2 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Да им е честита! Много мерак е паднал.
Какъв тип са акумулаторните батерии и наистина ли само 2kW фотоволтаици са им достатъчни?

Влади Иванов
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Благодаря за оценката! Ще я приема и от името на домакина за споделен дългогодишен опит и познание. Така е! Много мерак и целенасочен труд разбира се. Пращам линк към спецификация на този модел батерия.
В Google излиза доста информация по име. Включително, къде могат да бъдат закупени в България.
12V 200AH Monbat (12MVR200) AGM Long life Battery
http://www.monbat.com/modules/downloadResource.php?resource=579&;hash=03b34615f686cfa01090c46f9313886c
Тук съм ако имате други въпроси

Георги Цочев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site
Георги Цочев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения