Умно парно за електро коли

Технологии

В този блог: Интелигентна система за отопление и охлаждане на електромобили от Bosch.

Факт е, че в студено време пробегът на електромобилите намалява, което провокира много дискусии и спорове. Но "атаката" срещу батерията е двойна – студеният въздух й краде от електроните, а парното също ги хапва обилно. Освен ако не е умно...

Според Д-р Ролф Буландер от Bosch, "Интелигентното топлинно управление е голяма стъпка напред за електрическите коли." Причината за този коментар е, че Bosch ще демонстрира такова управление на Автосалон Франкфурт 2015 (17-27 септ). Според компанията, с тази нова технология през зимните месеци пробегът може да се увеличава с до 25 процента, без промени по батерията и нейното управление.

Такива системи вече има в електромобили като Renault ZOE и BMW i3, но това не пречи да се работи за създаване на още по-ефективни. Базирани са на термо помпа – технология позната ни от хладилниците. Нали знаеш, вътре е студено, но отзад идва топлина.

Подобрението в зимния пробег всъщност идва от това, че не се дърпа толкова енергия от батерията за отопление на купето. Системата за топлинно управление вкарва топъл или студен въздух само като използва охладителната течност в електромобила. Освен термо помпата, в системата има още и охладителни помпи и клапани, които според Bosch правят възможна въпросната икономия до 25%.

Новата помпа на умното парно е с мощност 1,000 вата, но генерира еквивалента на 2,000 до 3,000 вата. Стандартните отоплители в хибридите и електромобилите обикновено са с наполовина по-ниска ефективност.

Системата на Bosch включва прецизно контролирани помпи и клапани, които улавят топлина и хладина при източника и след това ги изпращат където има нужда от тях. Отделно от това, системата използва по-ефикасно отделяната от електромотора топлина и силовата електроника и контролира циркулацията на въздуха като извлича влагата.

До голяма степен подобренията в "междинното" поколение електромобили ще е от този тип – никакво или минимално увеличение в капацитета на батерията, но подобрена ефективност на различни системи. Защото не е малко и просто да можеш да разчиташ на летния пробег на своя електромобил и през зимата.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари