Автопилот за Tesla Model S с новата версия 7 на софтуера

Технологии

В този блог: Model S вече със самостоятелно паркиране и смяна на лентите в движение.

Новата версия 7.0 на софтуера на Tesla Model S включва комбинация от камери, радар, ултрасоник сензори, автоматична смяна на лентите и настройка на скоростта спрямо трафика. С една дума – автопилот...

Но истински, че ние сме свикнали да казваме на cruise control функцията за поддържане на скоростта автопилот, а при Model S става дума за автономно управление на колата с повече функции. На представянето на 7.0 софтуера Елон Мъск каза, че изцяло автономен Model S може да очакваме след около 3 години, а сега ето повече за настоящата версия на автопилота.

Според Tesla, с новите добавки степента на увереност при шофиране на Model S се повишава, защото колата поема част от отговорността за избягване на инциденти, като същевременно намалява натоварването върху шофьора. Не че трафикът ще изчезне, но с новите асистиращи функции ще е по-лесно и приятно за шофиране, смятат в Tesla.

За това спомага и новият дизайн на екрана зад волана, на който в реално време вече се извежда информацията, която системата използва за определяне на поведението на колата в настоящия момент спрямо пътната обстановка.

С помощта на ултрасоник сензорите на екрана се показва проекция на пътя, така че да виждаш как колата използва наличната информация за смяна на ленти, засичане на мъртва точка, асистенция за скоростта, предупреждение за удар, адаптивно настройване на скоростта и автоматично завиване. Започваме от последното.

Autosteer (Бета)

Autosteer функцията поддържа колата в настоящата лента и активира Traffic-Aware Cruise Control за поддържане на скоростта. Тази система работи чрез контролиране на ъгъла и степента на завиване и с напасване на скоростта определя оптималната траекторията на движение на колата.

Все пак от Tesla изискват да внимаваш когато Autosteer функцията е включена и да не отделяш ръцете си от волана.

Автоматична смяна на лентите

При включен Autosteer това е лесно: чукваш лоста за мигачите и Model S се изнася в съседната лента, когато прецени, че е безопасно.

Автоматично завиване и предупреждение за страничен удар

Това е в добавка към активната сигурност в Model S и работи чрез засичане на околни обекти като коли, които са твърде близо. Когато Model S засече твърде близък обект отстрани, покрай изображението на колата на шофьорския екран започват да светят сигнални ленти.

Автоматично паркиране

С тази функция Model S вече може да се паркира сам. При бавно обикаляне в градска среда и засичане на място на екрана се появява "P". Как точно в Tesla смятат да засичат парко местата не знаем, но на екрана следва да се появи Autopark асистент със задна камера. След активиране, системата паркира самостоятелно колата.

На този етап Tesla пуска известен брой коли с новия софтуер за тестови цели, с ежедневно подобряване на функционалността. Автопилот системата ще е стандартна за всички нови Tesla електромобили, но няма да може да се вгражда във вече използвани, защото според Елон Мъск от това "няма икономически смисъл."

Източник: Tesla Motors

eCars.bg / Elektromobili.bg


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (2)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

ох, тези "екстри" - дали се прави оценка след "облекчаването" на ежедневието на човек, до какво затъпяване водят ...?!?
за справка - преди 25г помнехме по 20-30 телефонни номера, а днес?

nedi alex
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

[LINK=http://www.engadget.com/2015/11/20/tesla-fully-autonomous-car-hiring/]Elon Musk is making Tesla's self-driving software a priority[/LINK]

kirq4e
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения