Нова Brain-to-Vehicle технология ще представи Nissan по време на CES 2018

Технологии

В този блог: Нова технология Brain-to-Vehicle ще представи Nissan по време на CES 2018 изложението в Лас Вегас.

Nissan стартира новата година с демонстрация на изследвания, които ще позволят на превозните средства да интерпретират сигнали от мозъка на водача, като предефинират начина, по който хората взаимодействат с автомобилите си.

Технологията "Brain-to-Vehicle" обещава да ускори времето за реакция на шофьорите и да доведе до адаптиране на автомобилите към техните навици, с което да се осигури едно по приятно и безопасно пътуване.

Доста от големите автопроизводители започват лека полека да ни подготвят за бъдещето, в което колите ще се управляват изцяло сами, но по не на този етап не личи това да предизвиква особено голям интерес и еуфория у хората.

Това би изглеждало като едно доста безлично бъдеще, в което машини и екрани ще правят всичко, докато ние ставаме малко по-малко ненужни в различни области.

Дали от Nissan също мислят така или по-скоро искат да пробват нещо различно, което не изключва тотално човешкия фактор от шофирането, само времето ще покаже, но засега поне изглежда, че тази нова B2V технология е точно обратното на изцяло автономното управление, защото използва сигнали от собствения ти мозък, за да ти помогне да шофираш по-сигурно и приятно.

Този пробив от Nissan е резултат от изследване на технологията за декодиране на мозъка, с която да се предскажат действията на водача и да се открие дискомфорт:

Предсказване: Чрез улавяне на признаци, че мозъкът на водача е на път да започне движение - като завъртане на волана или натискане на педала на газта - технологията за подпомагане на водача може да извърши съответното действие по-бързо. Това от своя страна би могло значително да ускори времето за реакция и да подобри ръчното управление.

Откриване: Чрез откриване и оценка на дискомфорта на шофьора изкуственият интелект ще може да промени конфигурацията на шофиране или стила на шофиране, когато е в автономен режим.

Други възможни приложения на тази нова технология включват приспособяване на вътрешната среда на автомобила, каза д-р Лучан Георге, старши научен сътрудник в изследователския център на Nissan в Япония, който ръководи проучванията на B2V. Например технологията може да използва подобрената реалност, за да коригира това, което шофьорът вижда и да създаде по-отпускаща среда.

Технологията B2V на Nissan е първата по рода си система в света. Водачът носи устройство, което измерва активността на мозъчната вълна, което след това се анализира от автономни системи.

Чрез предвиждане на определено движение системите могат да предприемат действия - като завъртане на волана или забавяне на автомобила - с 0,2 до 0,5 секунди по-бързо от водача, като същевременно остават до голяма степен незабележими.

Nissan ще използва симулатор за шофиране, за да демонстрира някои елементи от технологията по време на CES, а Gheorghe ще бъде на разположение, за да отговори на въпроси. 

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума