Вторник, 18 Януари 2011 09:09

Как ограниченият пробег на електрическия автомобил може да бъде нещо добро

От
3 електромобила

ВЪПРОС: Какво общо имат изброените три превозни средства - Leaf, Mini Е и Think City?

- Е, може би много, тъй като те са изцяло електрически превозни средства, но отговорът, който търсим е, че всички те имат пробег от 161 км разстояние (приеми го или се откажи!).

Въпреки че този пробег е по-малко от една трета от този на традиционна кола с пълен резервоар гориво, Сами Гроувър от Treehugger се пита дали този малък пробег не е доброто нещо и дали ограничения пробег на електрическите коли "всъщност може да е тяхното най-голямо предимство.” Какво ще кажете за това? Добре, нека да обясня. Когато Гроувър казва "полза", той наистина говори за полза за обществото и за околната среда, а не толкова за полза при продажбите или за шофьорите и какво те очакват от машина за $30,000  (около 42.000 лева).

Това се свежда до идеята, че може би вместо да се моделират електрическите превозни средства към нуждите на обществото, някои хора могат да започнат да се адаптират към ограниченията на тези превозно средство. Това означава да използват обществен транспорт за по-дълги пътувания или просто да не се предприемат пътувания изобщо. Ако този манталитет се разпространи сред достатъчно много хора, това може да доведе до по-голяма "локализация " в градовете и обществото като цяло, намаляване на количеството петрол, необходимо за поддържане на живота и до други предимства. Тази адаптация не е лесна, но никой не е казал, че да не се използва петрол ще бъде проста работа.

Прочетено 1298 пъти Последна корекция Неделя, 29 Декември 2013 00:08
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.