Събота, 11 Юни 2011 19:14

Трети германски конгрес за електромобили – равносметката!

От
Канцлерът Меркел на електромобилна демонстрация на Daimler

На третото издание на Германския конгрес за електромобили в Бон беше обсъждан въпросът как електромобилите да бъдат масовизирани по-бързо и в хода на дискусията бяха обсъдени множество теми. Нашият (и на конгреса, разбира се) медиен партньор cars21.com, зададе следния въпрос: Какво се промени за две години и как Германия ще намери своите "уникални предложения" в областта на електрическата мобилност?...

Всеки внимателен участник в тазгодишния конгрес, събрал малко по-малко от 400 делегати като една от добре организираните сбирки в изключително наситения в електромобилно отношение календар, би осъзнал, че нещата наистина са се развили от първия конгрес през 2009 г. Доста некоординираните индивидуални идеи в индустрия, иначе доминирана от автопроизводителите, демонстриращи "изчакваме, за да видим" стратегии от една страна и новите, сега прохождащи компании, опитващи се да вземат пазарен дял от друга, Позволяват реалистична оценка на възможностите и предизвикателствата пред разпространението на електрическата мобилност. Правят се голям брой разработки, съвместни предприятия и опити за оценка на всички технологични, психологически, икономически и социални бариери, с активната подкрепа на правителството и местните власти в 8 региона. Само министерството на околната среда ще подкрепи проекти за над €100 милиона до края на тази година.

Единственият оставащ въпрос тогава е дали скоростта, с която Германия върви към транспортна система с нулеви вредни емисии е достатъчно висока, така че страната да остане световен лидер и при електромобилното задвижване. Според Урсула Хайнен-Есер, секретар на министерството на околната среда, "когато авто пазарите на бъдещето 'превключат на електричество', германската индустрия трябва да е в челото". Йоханес Ремел, министър на околната среда за Северен Рейн-Вестфалия, добавя, че на Германия ще е нужен нов стартов период и индустриална революция, за глобално позициониране.

Германското ИПП: Интегрирана мобилност и възобновяема енергия

Хайнен-Есер и повечето участници в първия ден на конгреса са категорични в акцента върху два аспекта – освен все още нерешения въпрос с производителността на батерии и намаляване на тяхната цена - без които електрическата мобилност няма да има смисъл в Германия:

  1. Интегрирана мобилност: Модерният израз на тазгодишната конференция провокира възприемането на е-мобилността не като заместител на индивидуалните превозни средства, а като преход към общество, в което разделянето на платформите ще направи мобилността още по-персонална и гъвкава. Проучвания показват, че особено младото поколение се дистанцира от изразеното чувство за собственост на германците, когато става дума за коли. Целта на мобилността, придвижване от точка А до точка Б, ще надделее като важност и би направила идеи като модела за споделяна не е-коли 'ec2go', развиван от Университета по приложни науки на Аахен, по-атрактивни и приложими. Преди, обаче, инвестирането в отделни проекти, германското правителство и общество ще трябва да вземат 'водещо решение' за бъдещата мобилна концепция и формите на добив на енергия, които страната ще развие, според Ремел. Само тогава обществото и частните инвеститори ще стигнат до правилното местоназначение.
  2. Възобновяеми енергии: Като отличителна характеристика сред международната конкуренция, Германия продължава да бъде постоянно ангажирана със свързването на е-мобилността с възобновяемите енергийни източници. В споделена визия за политиката, изследователската дейност и бранша, е-колите ще са само част от всеобхватна енергийна революция. "Рязкото свързване на интелигентна технология с електричеството от възобновяеми енергийни източници е ключът към пазарен успех и опазване на климата", твърди Хайнен-Есер. Този аргумент набира допълнителна сила с наскоро обявеното от германското правителство намерение за затваряне на ядрените реактори в периода 2015-2022 г. Според специалистите е-мобилността просто няма как да се случи без слънчева и вятърна енергия.

SWOT анализ за Германия

В критичен анализ на конкурентните предимства на страната по отношение на е-мобилността, министерството на образованието публикува SWOT анализ, който ще даде възможност да се идентифицират и разработят силните страни на германската индустриална и изследователска общност:

Плюсове Минуси
Водеща позиция в инженерните технологии за автомобилни и задвижващи системи и силова електроника Солидният опит в областта на високо ефективните задвижващи системи ще запази тенденцията за защита на този статус
Страната е силна в изследователската дейност на материали, химия и фундаментални проучвания, с добра инфраструктура за изследователски институти Липса на експерти по батериите
Високо ниво на образование и квалификация на специализирания персонал Няма големи германски производители на клетки и батерии
Световен лидер: големите германски автопроизводители са водещ фактор в дефинирането на много приложения Последствията от икономическата криза отслабиха доставчиците на компоненти
Стабилна и новаторска индустрия: световно известна с високо качество и надеждност на механиката Ограничени ресурси (като кобалт), зависимост от внос

С помощта на този анализ, министерството открива основните предизвикателства сред силната конкуренция, особено от Азия и в осигуряването на достатъчно обучение и тестове за справяне с очаквания недостиг на квалификация в сферата на проучванията и в самата индустрия. За дискусии по второто на 28 и 29 юни в Улм ще се проведе "Национална обучаваща конференция за електрическата мобилност" с участието на професионални и академични тренировъчни институции.

Къде отидоха парите?

Запитан от водещи национални медии за първите конкретни резултати от наливането на €115 милиона в 8 региона до края на 2011 г., Лудвиг Карг от B.A.U.M Consult обясни, че ефективността на всички всички финансирани проекти се оценява в момента. В рамките на тези 8 тестови региона има 5 моделни проекта, свързани с информационната и комуникационната технология за електрическата мобилност (общо финансиране: 45.5 милиона евро). Карг, съветващ германското правителство в областта на електрическата мобилност, добави, че ако в последните две години Германия беше "задала правилните въпроси", сега щеше да е в много по-доба позиция за ефективно използване на новите местни субсидии за горещи точки в изследователската дейност и индустрията.

Бари Шрайър от Liberty Cars добави, че международното общество (особено Япония, Китай) – макар да води пред Германия по отношение на технологиите за батерии е съхранение на енергия - би очаквало Германия да разреши проблема със създаването на нови системни структури, в които е-мобилността би била част от по-широка, по-интелигентна и гъвкава транспортна екосистема. Надеждите са, че Германия ще успее да развие тази по-всеобхватна визия за мобилността отвъд усъвършенстването на технологиите при батериите.

[Източник: Cars21]

Прочетено 1289 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 17:22
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.