Петък, 22 Юли 2011 14:00

Де да си имахме такова електрическо влакче в Южния парк

От
Сред природата, с природосъобразно превозно средство

Или да речем в Борисовата градина или разбира се в който и да е хубав парк в България... Ако не друго поне можем да вземем добър пример от изследователски екип от Корейския институт за напреднали технологии и науки, създал електрическо влакче за Seoul Grand Park в Южна Корея. Електрическият OLEV (online Electric Vehicle) се презарежда със следващо поколение технология за електромобилно зареждане, с помощта на енергийни ленти вградени в пътната настилка. Влакчето следва синя линия, която генерира магнитно поле. Това магнитно поле се преобразува в електричество, което служи за задвижване на влакчето. OLEV си има три возещи комфортно вагончета за посетителите на парка. В този ред на мисли, с обновената централна част на Южния парк, никак няма да ни се отрази зле едно електрическо локомотивче, което да замени супер шумния дизелов 'теглич', който дърпа вагончетата из парка сега...

OLEV разполага и с усъвършенствани батерии, осигуряващи достатъчно енергия за задвижване на влакчето и понеже се зарежда постоянно, батерията на OLEV е само 20 процента от размера на батериите в сегашните електрически коли като Nissan LEAF и Chevy Volt. Презареждащите ленти са разделени на четири сегмента с обща дължина от 400 м (самите ленти) по маршрута.

Има начин да стане и у нас, макар и вероятно не с толкова напреднала технология - повече хора трябва да настояват за такива неща обаче и това е призив към вас да го направите.

[От: Ecofriend]

Прочетено 1555 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:37
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.