Събота, 24 Септември 2011 10:08

Търсят се 'Електронавти' за BMW Active Е

От
BMW си търси Active E електронавти

Преди известно време ви казахме за предстоящата лизингова кампания на електрическото BMW Active E и май предстоящото вече отива към настоящо, макар че засега 'офертата' не стига до нас - това ще стане някога по-късно.

С годините автопроизводителите използват всякакви тактики за привличане на желаещи да тестват техните електромобили, но често високите лизингови вноски и изискването за връщане на колата след края на съответната програма, хората не проявяваха масово интерес.

Това очевидно са разбрали в BMW и това си личи по новаторския подход на компанията за 'зарибяване' на участиници в теста на новата BMW Active E електро кола.

Дори да не намирате нещо новаторско в това, BMW реши да нарече лизингополучателите на модела ЕЛЕКТРОНАВТИ.

И както обикновено, на помощ идва телевизията, чрез която BMW смята да привлече потенциални Електронавти за лизинг на 700-те електрически BMW Active E в 7 града на САЩ, като 'инструментът на привлекателността' е 90-секундно видео...

С информацията, че лизингът на BMW Active E в САЩ ще струва $499 на месец (след първоначална вноска от $2,250) ви приканваме да ни кажете в коментарите отдолу дали бихте плащали примерно €400 за лизинг на електрическо BMW, ако тази есен у нас стартира такава кампания? Малко помощ, за да решите, би могла да е информацията, че се очаква лизинговата програма да покрива всички допълнителни разходи, направени от шофиращите, включително застраховка, поддръжка и консумативи.

В замяна от Електронавтите ще се очаква да участват в редовни сесии за обмяна на опит със служители на BMW, на които да споделят подробности от навиците си на шофиране и зареждане на колите и сега идва неприятното - всеки Електронавт ще трябва да е склонен да върне колата обратно след две години, по схемата, по която участниците в по-малката и по-скъпам, но изключително успешна BMW Mini E тест програма.

У нас все още нямаме такива програми и голям избор от електромобили, макар че BMW тотално владее множество български сърца и вероятно много българи биха предпочели точно тази марка за първия си електромобил, в щатите вече се дават на лизинг и продават Nissan LEAF 2012, Chevrolet Volt 2012 и дори Mitsubishi i 2012 въпреки по-ниския му клас и не е ясно дали ще се намерят много кандидати за Електронавти на не особено атрактивната за Америка цена от $499 месечно за лизинг на BMW Active E. Вероятно това е и причината BMW да подходи към нещата с въпросното видео.

Иначе, от техническа гледна точка, BMW Active E е базиран на BMW 1-серия 2012 и разполага със 125 кВ задно монтиран електромотор, способен да генерира 250 Нм въртящ момент. Ускорението от 0-100 км/ч става за по-малко от 9 секунди, а пробегът на Active E BMW изчислява на около (стандартните засега) 160 км с едно зареждане на батерията. Това ще бъде и последната тестова програма на BMW преди новата i3 градска кола да се появи на пазара през 2014 г. Германските автопроизводители буквално се гмурнаха в електромобилното направление макар и със закъснение, което ще им донесе съответните главоболия под формата на конкуренция от вече напредналите Nissan и Renault, които обаче също са далеч от възможностите на Tesla Motors, чийто Model S (макар и в доста по-горен клас от този на Active E в случая) ще се предлага на пазара от следващата година с топ вариант за изминаване на почти 500 км с едно зареждане на батерията. Ако BMW смята да предложи примерно 200 км пробег през 2014 г., когато конкуренцията определено ще е доста по-жестока, може да се окаже с не особено атрактивен продукт на пазара.

Ако сте чели нашите статии за новите i3 и i8 обаче, вече знаете, че BMW възнамерява да компенсира с тонове нови неща, сред които лека конструкция, супер IT интеграция, социални мобилни приложения и връзки, дистанционно мобилно управление и разбира се куп нови технологии.

Та, с притежаващия не по-лоши качества и наличен за лизинг или покупка СЕГА Nissan LEAF, само истинската любов към баварската марка би могла да събере 700 Електронавти на борда на електрическия кораб на BMW. Ентусиасти от този тип не липсват, но да видим дали видеото ще свърши добра работа.

[От: Green Car Reports]

Прочетено 2256 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:21
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.