Неделя, 02 Октомври 2011 11:50

Green Car Reports: Tesla Model S фучи с 4.5 сек от 0-100 км/ч

От
Tesla Model S бета тестове

В мрежата има предостатъчно информация за предстоящия Tesla Model S 2012 седан, но един нов важен параметър изникна в петък на събитие, организирано от компанията в бившата Toyota NUMMI фабрика във Фремонт, Калифорния - Елон Мъск, изпълнителният директор на Tesla Motors извади нова изненада от своя 'електрически' ръкав, обявявайки, че Tesla прави по-бърз вариант на Model S за "по-спортните натури"...

След като в големите 'зелени' блогове тук там се появиха разни критики за демонстрираната по време на Автосалон Франкфурт 2011 от хърватската компания Rimac Automobili супер електрическа фурия 'Concept_One', която според своя създател ускорява от 0-100 км/ч за феноменалните 2.8 сек (а интериорът е правен от българското студио Vilner), най-вече заради цената, с изказвания от типа на, "Ако Tesla искаше, можеше да направи бърз вариант на Modes S, но на далеч по-достъпна цена" (макар че и в момента Tesla Roadster S ускорява за 3.7 сек, което не е кой знае колко по-бавно), сега идва новината, че хич не лошото обявено постижениe на Model S ot 5.6 секунди, ще бъде свалено на супер приятните за седан 4.5 секунди - за спортната версия с 85 кВтч батерия и 480 км пробег на Model S Signature сериите.

Фю, това изречение излезе твърде дълго, но съвсем кратко е [шеговитото] пояснение на Мъск, който казва: "Това е по-бързо от [Porsche] 911 [Carrera]. Не е зле за луксозен електрически седан, нали?"

Иначе казано 'защитниците' на Tesla могат да са доволни, че компанията скъсява 'ускоряващата' дистанция с новия супер параметър, а още по-добрата новина за онези от тях, които веднага се преориентират към новия вариант е, че той ще се предлага още от старта на продажбите с другите версии на Tesla Model S 2012, съответно със 190 км, 370 км и 480 км пробег.

ОК, супер ускорението е много гот, но още по-супер е друга не по-лоша новина - ако ускорението намалява като стойност, пробегът се увеличава и досега известният максимум от 480 км слиза една степен надолу, за да отстъпи място на нова топ версия.

"В момента правим и някои аеродинамични промени, които ще увеличат максималния пробег до 515 км", сподели преди време с колегите от Green Car Reports Елон Мъск. "Имаше хора, които смятаха, че няма да успеем с 480 км пробег, но ние отиваме дори по-далеч. Ще предложим 515 км пробег, тестван по EPA 2 цикъл."

Иди, че ги стигни тези, дет се вика - от Tesla казват, че след изтощаване на батериите дори версията с 480 км ще може да се зарежда за по-малко от час благодарение на новото външно правотоково зарядно на компанията. 90-киловатовите устройства ще бъдат инсталирани от Tesla на подходящи места за спиране или хотели по важните магистрали като например I-5, свързваща Канада и Мексико. "За Бетовен не знам, то си е негова работа", викаше бай Георги Русев в "Орекестър без име", макар че в случая оркестърът си има име и той е Европа. Tesla току отвори супер луксозен офис в Холандия, с което разшири още своята европейска мрежа, но бидейки родом от САЩ, определено хвърля повече усилия там.

Бордовото AC зарядно устройство на колата ще бъде или едно от 10 кВ или към него ще се добавя още едно, след като в Tesla осъзнали, че повечето от собствениците на техния Tesla Roadster не използват пълноценно 17 кВ бордовото зарядно, вместо това зареждайки с по-скромните 7 кВ или дори по-малко.

Според Tesla в момента има 6,000 резервации за Model S 2012 с депозити от по $5,000 или повече и ако компанията продаде всяка от колите, за която е взела депозит, цялото първо планирано за производство количество ще се окаже продадено цели девет месеца преди първите коли да достигнат до своите собственици.

Еми така е, който си е близо до извора - колегите са карали за първи път Model S бета прототип и скоро ще пуснат подробности за този тест драйв и ние нямаме търпение да ги научим, заедно с повече информация за интелигентното въздушно окачване на Model S и 4G интегрирания достъп до данни.

Не пречи да ни кажете какво мислите за модела в коментарите отдолу, въпреки че едва ли и през 2012 г. ще го видим у нас, макар че за тази работа има думичката внос и може да има изненади от нетърпеливци Cool.

[От: Green Car Reports]

Прочетено 2380 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 10:14
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.