Вторник, 04 Октомври 2011 07:39

Kia пуска [Hyundai] електрическа кола до края на годината

От
Концептуалният KV7 на Kia

По време на Автосалон Франкфурт 2011 като че ли се заформи някакво разделение в Hyundai-Kia алианса - Kia ще се фокусира изцяло върху електрически коли, а Hyundai смята да се посвети на разработката на зареждаеми хибриди и модели с горивни клетки...

Засега Kia няма собствени електрически коли и според тази стратегия ще стартира с малко по обем производство на първата електрическа кола на групата, способна да развива магистрални скорости, известна под кодовото име "TAM". По време на Автосалон София 2011 пък разговаряхме с представител на Kia, който определи дори хибридната Kia Optima, пусната на пазара в САЩ, за твърде скъпа, но не пречи да се информираме отново дали някакви бройки от новата изцяло електрическа кола ще стигнат и до България. Идеята е базираният на Hyundai i10 мини колата модел да влезе в продажба до края на тази година, което ни навежда на мисълта, че електрическата Kia би трябвало да има 16 кВтч литиево-йонна батерия, 49 кВ (66 кс) електромотор и около 150 км пробег. Общо взето, абсолютно стандартно за момента.

Най-вероятно с емблема на Kia, електрическият i10 ще представлява лека модификация на Hyundai i10 BlueOn прототипа, който беше пуснат в малка тестова серия в Южна Корея миналия септември. Според Kia, електрическата версия на i10 ще бъде произведена в малка серия от 2,000 броя през 2012, което наистина ограничава много шансовете да видим колата у нас, камо ли под формата на концептуалния KV7 на снимката, но като хора, които не си падат особено по шпионските снимки, предпочитаме нещо по-свежо Wink.

[От: Autoblog Green]

Прочетено 1764 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 10:13
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.