Петък, 28 Октомври 2011 14:31

Ей такава 'електромобилна оферта' искаме и ние!

От
Срещу €437 месечно взимате на лизинг електро кола с тонове добавки в пакета

След като наскоро ви разказахме как в Австрия започва изграждането на мрежа от станции за бързо зареждане на електромобили, отново има (електромобилен( повод да погледнем в тази посока. Причината е проектът Vlotte, за който също стана дума в статията, към която предлагаме линк отгоре. И по скоро за една малка област, където той 'разцъфтява', наречена Форалберг. Там, местните хора не посещават авто дилъри, а офиса на Vlotte, място, на което има всичко за електрическите коли и чистите транспортни услуги...

Накратко, в офиса на Vlotte се издава мобилна карта на стойност €437 на месец, с която може да се вземе кола, например, сияещия на снимката Mitsubishi i-MiEV, но бързаме да ви кажем, че не става дума за някаква схема за споделяне на електрически коли. Може да се избира и модел, че дори и цвят, както в автосалон и колата е ваша с петгодишен договор за лизинг. Получавате още и пълна застраховка и безплатна поддръжка. Хлъц. Че то стана много само до тук. А освен всичкото батерията е с гаранция и единствените разходи са за не-електрически износващите се части, като гумите.

И това не е краят на благините в списъка - срещу споменатата отгоре вноска Vlotte предлага и безплатно паркиране и НАЙ-ВАЖНОТО - зареждане с електроенергия от възобновяеми източници - знаете, слънце и вятър - на всички зарядни станции в Австрия, както и в околните страни, Швейцария, Лихтенщайн и Германия. Хайде, хора в общините и правителството - поемете инициативата, вижте какво правят на други места. Трябва да можем и ние.

Отива на изтощение тая работа, защото има И още обаче Cool. То си е само за местните (всъщност цялото това нещо), но те ще получават и карта за безплатно използване на градския транспорт из цял Форалберг. Каква е идеята на цялото това нещо. Ами, чисто и просто Vlotte покрива 100 процента от транспортните нужди на своите абонати с месечната такса. Не плащате нищо, стига разбира се да използвате включените в проекта зарядни станции.

Красота...
Готови и свежи...

Къде казваш е Форалберг? ...

Ето и малко история за Vlotte програмата:

През 2009 г. Vlotte стартира с 30 коли, към които през следващата година са добавени още 100. В момента на разположение в програмата вече има около 300 коли. Първите коли бяха малките Think City, като единствен избор в началото. Следва Mitsubishi i-MiEV, към които бързо се присъединяват конвертирани от Venturi електрически Fiat 500 и Peugeot Partner, а други марки и модели ще бъдат добавяни след излизането им на пазара, като например Nissan LEAF, който още не се предлага в Австрия.

Въпросната инициатива от миналата седмица за разгръщане на бърза зарядна мрежа в Австрия е голям успех за програмата Vlotte. Не е като да си заредиш колата с гориво (все още) като време, но с 'пълнене' на батерията за 30 минути определено има прогрес спрямо стандартното 'нощно' зареждане за 6-8 часа. Бързите зарядни станции ще заработят в следващите месеци и остава само човек да стане абонат. А де, ама ние не сме в Австрия...

Триста коли не са нещо забележително като бройка, но това са 300 австрийци (вероятно и не само), които ще забравят за сипване на дизел или бензин и ще се придвижват абсолютно чисто. Разбира се, всичкото това чудо нямаше да стане без помощ, която отчасти идва от дотации, осигурени от австрийското правителство, което изпълнява плановете си за намаляване на CO2 емисиите. Проектът трябва да се разшири, но повечето анализатори намират старта му за успешен и с него се демонстрира какво може да се постигне, когато автопроизводители и производители на 'зелено' електрическо работят заедно в една малка област. Ясно е, че на този етап проектът реализира загуби, но очакванията са да се развие до степен, която да гарантира бъдещата му устойчивост.

Хайде де, да видим коя българска община има смелостта да се впусне в такова начинание?

eCars.bg

Прочетено 1947 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:45
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.