Вторник, 17 Януари 2012 23:20

Skoda Green E Line акция: електрически тестове за Octavia

От
Skoda тества електрически Octavia Green E Line

Skoda Octavia несъмнено е изключително популярна у нас кола. Затова, когато някой ден електрическият вариант на име Octavia Green E Line кацне в, България, не се съмняваме, че ще бъде приет радушно. Единственото затруднение би могло да дойде от евентуалната по-висока цена, типична за електромобилите на този етап, като се надяваме и това 'потребителско препятствие' да бъде преодоляно сравнително бързо...

За да стане това, обаче, е нужно време, развитие, разработки и тестове. Такива Skoda вече провежда с електрическия вариант на Octavia в Млада Болеслав, което ни подсеща за друга чеша електромобилна информация, тази за електро версията на Skoda Citigo.

Skoda Octavia Green E Line визитка
Макс. мощност 85 кВ (115 кс)
Въртящ момент 270 Нм
Макс. скорост 135 км/ч
Ускорение 0-100 км/1 12 сек.
Батерия 26,5 кВтч
Пробег 150 км
Време за зареждане 8 ч. (2 ч. трифазно)

На тема (електро) Octavia сме обаче и това е повод да ви припомним техническите характеристики на модела. Всъщност, най-лесно ще ги видите в табличката отдясно и ако вече сте забелязали това в скорошните ни статии на тема електрически Volkswagen, и тук е налице познатият електромотор с мощност 85 кВ и въртящ момент 270 Нм, който чехите смятат за достатъчен за петместния Green E Line вариант на Octavia. Още повече, компанията е убедена, че моделът ще се хареса на европейските потребители. Е, явно не само ние мислим така...

И литиево-йонната батерия е като тази на Golf Blue-e-motion, с общо 180 отделни клетки, капацитет от 26.5 кВтч и тегло от около 315 кила. Разположението е типично - под пода на задните седалки и част от багажника.

Цялата Volkswagen група има дългосрочни планове по оношение на устойчивата мобилност, базирана на възобновяеми енергийни източници. Това казва Д-р Екхарт Шолц, който отговаря за разработки и развитие в Skoda, добавяйки, че "без съмнение електрическото задвижване става все по-важно за мобилността в търсенето на начини за намаляване на емисиите и като част от семейството на Volkswagen ние и нашите партньори реализираме значителен прогрес."

Такива думи само могат да ни радват, а предвид факта, че Octavia (и въобще Skoda) е наистина прекрасно позната на българския потребител, електро версията само ще допринесе още повече за силното развитие на марката у нас.

eCars.bg

Прочетено 1949 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:20
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.