Понеделник, 04 Юни 2012 09:16

Електрически Audi A2 няма да има, освен конверсия от A1 Eco

От
elektricheski audi e-tron

Ако един продукт е скъп в сравнение с други подобни, обикновено се продава трудно. Затова в Audi са решили да прекратят плановете за производство на електрически A2, както и на по-малкия A1 с удължаване на пробега, които бяха представени на Автосалон Франкфурт 2011. Причината? С прогнозна цена от €40,000 за A2 проектът няма да се изплати предвид малката вероятност за реализиране на големи продажби.

По време за автошоуто в Германия миналата есен освен концептуалния A2 Audi показа от електрически A1 e-tron, Urban Concept и R8 e-tron. По същата логика, по която A2 няма да изплува, R8 e-tron е одобрен, защото с така или иначе високата си цена като модел може да поеме електрическата горница.

Но да се върнем на A2, чийто концептуален вариант е вдъхновен отчасти от оригинала от 1999 г. и отново представлява алуминиев субкомпакт, този път с електромотор с мощност 114 кс и до 180 км пробег с едно зареждане на батерията. Audi A2 1.2 TDI беше рекордьор по отношение на разхода с 3/100 и очевидно е подходящ за възраждане в електрически вариант. Само дето възраждането явно ще почака...

Концептуацлният модел носи някои от отличителните черти на първия A2, с допълнително отличаващи го лазерни фарове и стопове и мигач, който минава по цялата дължина на купето.

Не особено живият европейски пазар и малките печалби в класа пък според Audi са причина и електрическия A1 e-tron с удължен пробег също да не види бял свят и като съдим по не особено силните продажби на малките Peugeot iOn/Citroen C-ZERO, обяснението на германците изглежда логично, въпреки че това не помага на екологията и разпространението на електромобили.

Концептуалният A1 е оборудван с роторен ванкелов двигател, монтиран под пода на багажника, чиято цел е да удължава пробега след изчерпване на енергията в батерията, с която може да се изминат само петдесетина километра. С помощта на малкия двигател пробегът "отива на" около 250 км, но това си е малка градска кола и 50-те километра са ОК за ежедневни нужди.

В същото време в щатите тръгва тест на електрическия Audi A3, което става ясно от видео, което компанията пусна наскоро. В него става дума за e-tron пилотен проект, в който известен брой "тестоваци" пробват електрическия A3 в планините на Колорадо, обсъждайки причините да се включат в проекта. Както се вижда от клипа, маршрутът не е особен "лежерен"...

Според Audi електрическият A3 изминава (стандартно за сегашните електромобили) около 150 км с едно зареждане, задвижван с електромотор с мощност 130 кс. Предвид факта, че е по-масов модел и преминава тестове, ни се иска да вярваме, че поне за него Audi има планове за продажба, най-малкото като вариант на електрическия Golf, който очакваме ма пазара като част от седмото поколение на модела от 2013 или 2014 г.

Audi може и да не смята A2 за смислен проект, но за сметка на това нашият технически партньор A1 Eco тъкмо подобри още повече собствената си професионална конверсия на "българското електрическо Audi A2". Ако искате и вие да карате електрическо Audi, просто си купете употребяван A2, а конверсията ще направи A1. Каква игра с тези A1/А2 само падна в тази статия Laughing...

Прочетено 2170 пъти Последна корекция Понеделник, 04 Юни 2012 11:26
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.